fallback

Чака ни бъдеще на евтин петрол

С нарастването на петролните запаси и енергийната ефективност нов супер скок в цената на петрола става все по-малко вероятен

15:29 | 04.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола винаги е била свързана със състоянието на световната икономика. Ето защо, с нейното постепенно възстановяване, могат да се очакват отново тревожни заглавия за поскъпването на енергийната суровина. Особено ако всички в Китай започнат да си купуват автомобили с голям разход на бензин, подобно на потребителите в САЩ.

Все по-голям брой експерти обаче твърдят, че бъдещето, което ни очаква, изглежда по различен начин, пише CNN. Според тях през следващите няколко години цената на петрола ще остане под 100 долара за барел, защото световната икономика ще остане нестабилна. Междувременно все повече мерки за увеличаване на енергийната ефективност ще навлязат в практиката.

Според анализаторите на Deutsche Bank наличните световни запаси от петрол никога няма да се изчерпят. Те перифразират старата логика, че каменната епоха е свършила, не защото камъните са изчезнали. Така и краят на петролната ера ще дойде не защото петролът се е изчерпал, а защото светът ще започне да използва нови енергийни източници.

Концепцията за нарастването на енергийната ефективност ще понижи цената на петрола през 2010 г. до средно 65 долара за барел, прогнозират от Deutsche Bank. Техните прогнози се базират на техника за измерване на енергийната интензивност, която се базира на изразходваното количество петрол в съотношение с размера на икономиката.

Енергийната интензивност на САЩ, които са най-големият потребител на енергия в света, както и най-големият замърсител, се е понижавала с около 2% на година от началото на 80-те години на миналия век. Казано с други думи, щатската икономика се е разраствала, но употребеното количество петрол е растяло с по-слаби темпове от нея.

През следващите две години енергийната интензивност на САЩ ще намалява с 3% годишно, защото американците ще се ориентират към покупката на по-икономични автомобили, смятат от Deutsche Bank. За това ще допринесат и правителствените мерки за насърчаване на покупките на автомобили и стоки, които са по-безвредни за околната среда.

Докладът на Deutsche Bank дори допуска, че потреблението на петрол в САЩ може вече да е стигнало своя пик и да започне да намалява оттук нататък. За това ще помогне и анемичното темпо, с което се очаква да расте американската икономика през следващите няколко години. Становището на щатското правителство по въпроса не е много по-различно.

През 2005 г. САЩ са изразходвали близо 21 млн. барела петрол средно на ден. В момента количеството възлиза на по-малко от 19 млн. барела дневно, съобщават от Министерството на енергетиката в САЩ. Такъв голям спад в потреблението на суровината за последно е имало за последно през 1979-1982 г., когато в света се разрази петролна криза.

Търсенето на петрол в САЩ не се очаква да стигне отново 21 млн. барела на ден преди 2029 г., показват още правителствените данни. В същото време обаче потреблението на петрол в Китай се увеличава, но според анализатори азиатската страна ще редуцира своята енергийна интензивност с много по-бързи темпове, отколкото САЩ.

И докато дойде моментът, в който стотици милиони китайци ще си купуват автомобили, не е изключено всички те да бъдат задвижвани от водородни батерии или електричество.

Спекулантите са другите участници на пазара, които оказват влияние върху цената на петрола. Със затягането на кредитирането обаче те няма да могат да правят толкова големи залози за поскъпването на петрола, както преди кредитната криза. Въвеждането на по-строго регулиране на финансовите пазари също ще ограничи техните спекулации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:18 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още