fallback

Японската борса напредна с 10% за една седмица

Правителството на Япония може да оповести днес нови мерки за насърчаване на икономическия растеж за 4 трлн. йени

12:16 | 04.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Основният борсов индекс в Япония Nikkei 225 се увеличи с повече от 10% през изминалите пет сесии, след като в края на миналата седмица претърпя значителен спад заради тревожните новини около финансовите затруднения на емирство Дубай.

Nikkei 225 завърши петъчната сесия с повишение от 0,5% до 10 022,6 пункта, след като се появиха спекулации, че правителството на Япония вероятно ще оповести до края на днешния ден нови мерки за насърчаване на икономическия растеж на страната.

По-широкият индекс на борсата в Токио – Topix, нарасна с 0,2% до 889,6 пункта и отчете най-силния си седмичен ръст от 1992 г. досега в размер на 9,7%. Индексът на сините чипове Nikkei 225 на свой ред добави 10,4% в рамките на последните пет дни.

Акциите на големи японски износители като Sony поскъпнаха, подкрепени от новината за увеличението на продажбите на електроника в САЩ през ноември. Освен това японското правителство, което пое управлението на страната през септември, може да предложи допълнителни мерки за стимулиране на икономиката на стойност 4 трлн. йени (46 млрд. долара).

Средствата ще бъдат похарчени, за да се подобри бизнес средата в Япония за малките и средни предприятия. Мерките ще бъдат насочени още към увеличаването на заетостта в страната и на покупките на стоки, които са по-безвредни за околната среда.

Според анализаторите основната заплаха за японската икономика продължава да се крие в скъпата йена, както и в дефлацията. Средният обменен курс на йената спрямо долара се е повишил до 93,84 йени за един долар през тази година. Това е най-силното ниво за йената от 1971 г., когато светът преминава към режим на плаващи валутни курсове.

Последната за тази седмица сесия донесе понижения на повечето фондови борси в азиатския и тихоокеанския регион. В резултат на това регионалният индекс MSCI Asia Pacific отстъпи от 15-месечния връх, който успя да покори в четвъртък, предаде Bloomberg.

MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, отстъпи с 0,3% до 121,31 пункта. Причина за днешното му понижение станаха добивните и енергийните компании заради поевтиняването металите и петрола.

В края на вчерашната сесия MSCI Asia Pacific стигна най-високото си ниво от 1 септември 2008 г. досега, а повечето национални индекси в региона отчетоха значителен седмичен ръст в рамките на 4-8%, начело с борсите в Китай, Хонконг и Южна Корея.

Причина за това станаха данните за бързото темпо, с което фабричният сектор в Китай нараста през ноември, както и утихването на тревогите за загубите, които компаниите в региона може да понесат от евентуалния фалит на Dubai World.

В сравнение с миналия петък регионалният индекс се е повишил с 6,5 на сто, което е най-силният му седмичен ръст за последните близо седем месеца. Стойността му е нараснала със 72 на сто спрямо петгодишното дъно, което стигна на 9 март.

На борсата в Хонконг Hang Seng се понижи с 0,3% до 22 498,2 пункта, а в Китай Shаnghai Composite добави 1,6% до 3 317 пункта. В сравнение с миналия петък двата индекса са се повишили със съответно 6,5% и 7,1%. Южнокорейската борса напредна още повече с близо 7% на седмична база, като широкият индекс Kospi завърши днешната сесия с покачване от 0,6% до 1 624,8 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:45 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още