fallback

Японската борса с най-силен ръст от май тази година

Nikkei 225 се повиши с близо 4% до края на днешната сесия

11:45 | 03.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Фондовите борси в азиатския и тихоокеанския регион завършиха на положителна територия за четвърти пореден ден от началото на тази седмица. Поевтиняването на йената подкрепи японският индекс на сините чипове Nikkei 225, който се повиши с близо 4%, а регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific стигна най-високото си ниво за последните 15 месеца.

За борсовия оптимизъм помогнаха и данните на Федералния резерв, които показаха, че състоянието на американската икономика се е подобрило през октомври и ноември. Освен това съкращенията в частния сектор на най-голямата икономика на света са се понижили през ноември, което е знак за скорошно стабилизиране на пазара на труда в САЩ.

Акциите на големи японски износители като Sony, Mitsubishi и Honda поскъпнаха, след като йената поевтиня спрямо всички основни валути. Nikkei 225 добави 3,8% до 9977,7 пункта, което е най-силният му ръст от началото на май и най-високото ниво за последните пет седмици. Днес правителството и централната банка на Япония се споразумяха да предприемат мерки против поскъпването на йената и дефлацията в страната.

Именно поскъпването на местната валута и спада на потребителските цени в Япония през тази година са намалили печалбите на японските компании с 32,4% на годишна база през третото тримесечие. В резултат на това те съкращават инвестициите си рекордно бързо, като капиталовите им разходи намаляват с 25,7% спрямо третото тримесечие на 2008 г.

MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, добави 1,8% до 121,97 пункта. Това е най-високото му ниво от началото на септември 2008 г., по данни на Bloomberg. От началото на тази седмица борсовият измерител се е повишил със 7,1 на сто, което е рекорден седмичен ръст за последните шест месеца.

След като стигна най-ниското си ниво за последните повече от пет години на 9 март, MSCI Asia Pacific се повиши със 73% на фона на признаците за подобряване на състоянието на световната икономика. Тревогите около финансовите трудности на дубайския инвестиционен фонд Dubai World обаче понижиха значително азиатските индекси през миналата седмица.

В Южна Корея широкият индекс Kospi нарасна с 1,5% до 1 615 пункта, в Хонконг Hang Seng добави 1,2% до 22 553,9 пункта. Китайският индекс Shanghai Composite обаче се понижи с 0,2% до 3 264,6 пункта. Причина за това станаха разпродажбите в банковия сектор, след като се засилиха спекулациите, че кредитирането в Китай ще бъде ограничено догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:58 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още