fallback

Peugeot Citroën купува 50% от Mitsubishi?

Съюз между компаниите би създал шестия по големина автомобилен гигант в света

09:58 | 03.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Френският производител на автомобили PSA Peugeot Citroën потвърди, че води преговори с японския си партньор Mitsubishi Motors за разширяване на сътрудничеството между тях, което може да се превърне в „стратегическо партньорство“, предаде АФП.

Според японския икономически вестник Nikkei PSA се подготвя да придобие контрол върху 30 до 50 на сто от капитала на намиращата се в затруднено финансово положение Mitsubishi Motors, като в момента компаниите са в краен етап на преговорите.

Говорител на Mitsubishi е потвърдил, че двете групи водят разговори за „проекти от взаимна полза“. От PSA също не отричат за преговорите, но и не потвърждават за възможност за закупуване на акции от капитала на японската фирма.

Според японската преса най-вероятният сценарий е Mitsubishi да емитира нови акции за между 200 и 300 млрд. йени (1,5-2,3 млрд. евро), които PSA да купи, осигурявайки си дял от 30-50% в капитала.

Евентуална сделка с Mitsubishi ще осигури на Peugeot Citroën улеснен достъп до азиатските пазари, които се очаква да продължат да растат с бързи темпове.

PSA и Mitsubishi си партнират от няколко години. Компаниите разработват заедно автомобилите 4x4 Peugeot 4007 и Citroën C-Crosser, имат общи разработки при електроколите, както и съвместно предприятие в Русия.

Съюз между двата производителя би създал шестия по големина автомобилен гигант в света с общи годишни продажби за 2008 на 4,45 млн. броя автомобила.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:19 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още