fallback

Бернанке и Обама - най-влиятелните мислители на 2009 г.

Шефът на Фед заема първото място, защото е спасил американската икономика от "срутване"

12:53 | 02.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководителят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке и американският президент Барак Обама водят в класацията за най-влиятелни мислители на 2009 г. на американското списание за външна политика Foreign Policy, предаде АФП.

Бернанке е класиран начело заради това, че е успял да предотврати нова Голяма депресия, пише изданието. Foreign Policy удостоява с тази оценка университетския преподавател, специалист точно по кризата от 30-те, тъй като „сам преоткри ролята на една централна банка“ и спаси американската икономика от „срутване“.

„Да постигнеш това за няколко месеца е без съмнение един от най-големите интелектуални успехи през последните години“, подчертава списанието.

Барак Обама е отличен заради „преосмислянето на ролята на САЩ в света“ и защото е „президент с големи идеи“. Той заема второто място в рейтинга, включващ имената на 100 личности, повечето американци.  Въпреки тази висока оценка обаче с действията си Обама си осигурява и съвсем противоположно мнение - според инвеститора Джеръми Грантъм нерационалната икономическа политика на американския президент ще доведе страната до втора Велика депресия.

В списъка на Foreign Policy фигурират също имената на съветници от Белия дом и членове на правителството. На шесто място е държавният секретар Хилъри Клинтън.

На предни позиции са поставени още: Захра Ранавард (3-то място), съпруга на лидера на иранската опозиция Мир Хосейн Мусави, директорът на централната банка на Китай Чжоу Сяочуан (8-мо място), основателят на Microsoft и филантроп Бил Гейтс (12-то място), бившият вицепрезидент на САЩ Дик Чейни и папа Бенедикт Шестнайсети (17-то място).

Включени са също деветима журналисти от медии в САЩ, Великобритания, Пакистан и Китай, посочва АФП.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:55 | 25.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още