fallback

Трета позитивна сесия за азиатските борси през тази седмица

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific се е повишил с 5,3% от началото на седмицата

12:18 | 02.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексите в азиатския и тихоокеанския регион се повишиха за трети път от началото на тази седмица, като регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific стигна най-високото си ниво за последните шест седмици. Поскъпването на златото подкрепи компаниите от добивния сектор, а акциите от автомобилния сектор се повишиха заради добрите данни за продажбите на нови автомобили в САЩ през ноември.

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 се повиши с 0,4% до 9608,9 пункта, след като централната банка на Япония съобщи, че ще инжектира 1 трлн. йени на паричните пазари. Акциите на автомобилната компания Nissan Motor, която реализира 35% от приходите си в Северна Америка, поскъпнаха с 2,5% на борсата в Токио. Вчера стана ясно, че продажбите на Nissan в САЩ са нараснали с 21% през ноември.

MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, добавя 0,5% към стойността си до 119,95 пункта. Това е най-високото му ниво от 21 октомври досега. За повишението на индекса помогнаха най-много добивните компании от всички десет индустриални групи, включени в него. MSCI Asia Pacific е нараснал с 5,3% от началото на седмицата, предаде Bloomberg.

На борсата в Хонконг Hang Seng напредна с 0,8% до 22 289,6 пункта, а китайският Shanghai Composite се повиши с 1,1% до 3,269,8 пункта, главно благодарение на компаниите от банковия и жилищния сектор. Добивните компании помогнаха на австралийския индекс S&P/ASX 200 да се повиши с 0,9% до 4762,4 пункта. Цената на златото отбеляза втори рекорд за тази седмица, като стигна 1210,50 долара за тройунция.

Най-силно - с 1,4% до 1591,6 пункта, нарасна южнокорейският индекс Kospi. Местният производител на автомобили Hyundai Motor, заедно с японския си конкурент Nissan, са отчели най-силен ръст в продажбите на автомобили в САЩ през ноември. Двете компании са успели да увеличат продажбите си на годишна база въпреки изтичането на програмата на щатското правителство за подкрепа на продажбите на нови автомобили.

Позитивната вълна, която заля пазарите на ценни книжа в региона през тази седмица, се дължи отчасти и на утихването на тревогите около финансовите задължения на дубайския държавен инвестиционен фонд Dubai World. Новината за неговата неплатежоспособност донесе значителен спад на фондовите борси по целия свят в края на миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още