fallback

Дали 6 300 долара е справедливата цена на златото?

След разпадането на Бретън-Уудската валутна система златото поскъпва с темповете, с които нараства паричната база в Щатите

08:38 | 03.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Последният месец на тази година започна със засилен интерес на инвеститорите към златото, чиято цена продължава да поставя нови и нови рекорди. За последно цената на метала е отбелязала подобен параболичен скок през 70-те години на миналия век, когато централните банки по целия свят започнаха трескаво да се презапасяват със златни кюлчета.

Причина за това стана разпадането на системата на фиксирани валутни курсове, известна още като Бретън-Уудска валутна система, през 1973 г. Правителството и централната банка на всяка страна, която е участвала в тази система, са били длъжни да поддържат определено количество официални резерви под формата на злато и общоприети чужди валути.

Тогава всяка държава е можела да използва тези резерви от злато и валута за покупката и продажбата на своята собствена валута на паричните пазари, за да поддържа по този начин нейния фиксиран валутен курс към долара. Щатският долар на свой ред е бил фиксиран към златото, като един долар се е равнявал на точно 0,888671 грама чисто злато.

Неспособността или нежеланието на САЩ да поддържа курса на долара към златото обаче води до разпадането на Бретън-Уудската система. След това цената на златото поема бързо нагоре заради покупките на централните банки, пише колумнистът в Telegraph Амброуз Причърд. Според Дилън Грайс от Sociеtе Gеnеrale днес се случва нещо подобно.

Той вижда прилика между решението на централната банка на Индия да закупи половината от обявените за продан златни резерви на Международния валутен фонд и решението на централната банка на Франция да конвертира своите долари в злато през 1965 г. Именно това действие на Франция поставя началото на края на режима от Бретън Уудс. Така се стига до прекратяването на златния стандарт от щатския президент Ричард Никсън.

Треската за злато, която последва след това, води до поскъпване на златото с темпове, които съвпадат с темповете на нарастване на паричната база в Щатите. Ако това се повтори и днес, след като Федералният резерв увеличи значително паричната маса в обращение през последната година, тогава цената на златото би трябвало да стигне 6 300 долара за унция.

В момента САЩ притежава 263 млн. унции злато, а паричната база на Федералния резерв е 1,7 трлн. долара. Обикновено уравнение. Разбира се, златото е имало своите възходи и падения. Според Амброуз Причърд днес златото се търгува приблизително на същата реална цена, която отговаря на покупателната му способност в средата на 13 век.

След това в края на Средновековието златото поскъпва двойно, за да поевтинее с 90% през следващите 500 години. Причина за това стават откритите златни залежи в Новия свят, като цената на златото достига своето дъно през 1930 г. След това обаче металът постепенно се превръща в алтернатива на хартиените пари и средство за защита от инфлация.

Повечето развити икономики са силно задлъжнели, а доверието в политиката на централните банки е силно разклатено, след като допуснаха сегашната финансова криза да се случи. Анализаторът на Sociеtе Gеnеrale се опасява, че централните банки може дори да обезценят задълженията на правителствата чрез допускането на висока инфлация.

Разбира се, методът на Дилън Грайс за изчисляване на справедливата цена на златото е доста необичаен, но не по-малко странни са били и начините за оценката на акциите на компании по време на бума на интернет сектора през 2000 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:48 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още