fallback

Русия може да намали наполовина продажбите на ДЦК през 2010 г.

Руското правителство планира да продаде държавни облигации за 18 млрд. долара догодина

17:19 | 01.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Русия може да намали наполовина планираните за догодина продажби на държавни ценни книжа (ДЦК), защото поскъпването на петрола повишава приходите на най-големия износител на енергийни ресурси в света. Това е заявил днес заместник-министърът на икономиката на Русия Андрей Клепач пред журналисти в Лондон, предава Bloomberg.

Според него реалните цифри ще бъдат много по-малки от заплануваните продажби на държавни облигации и pравителството може да ограничи емисията на ценни книжа до 8-10 млрд. долара. Това е по-малко в сравнение със заложената от руското правителство цел за продажбата на книжа за 18 млрд. долара.

Прогнозата на Андрей Клепач е изчислена на базата на средна цена за барел петрол от 60-65 долара. Според него бюджетният дефицит на страната ще възлезе на около 6,2-6,5% от брутния вътрешен продукт през 2010 година. Официалната прогноза на правителството е за по-голям бюджетен дефицит от 6,8 на сто.

Руското правителство е направило своите прогнози при очаквана цена за барел петрол от 58 долара през следващата година. Необходимостта на Русия от външно финансиране, с което да покрива своя голям бюджетен дефицит, намаля, след като цената на петрола се повиши с 86% от началото на тази година.

Продажбата на държавни ценни книжа от Русия през следващата година ще бъде първата, откакто страната прекрати изплащането на задълженията по своя вътрешен дълг за 40 млрд. долара през 1998 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:57 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още