fallback

Добрите икономически данни повишиха азиатските борси

Nikkei 225 завърши сесията с повишение от 2,4% и заличи загубата си от 1,2% от началото на търговията

12:25 | 01.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Добрите икономически данни от днес подкрепиха борсовия оптимизъм на инвеститорите и издигнаха борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион до най-високото им ниво за последните две седмици. За това допринесе и новината, че Японската централна банка е подготвила нови мерки за смекчаване на паричната си политика, които са насочени към възстановяването на икономиката и поскъпването на йената.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи фондовите борси в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, добави 1,1% до 118,96 пункта, което е най-високото му ниво от средата на ноември. Вчера MSCI Asia Pacific се повиши с 3,3%, подкрепен от надеждите, че загубите от евентуалния фалит на инвестиционния фонд Dubai World няма да засегнат толкова силно финансовите и строителните компании в Азия.

MSCI Asia Pacific е увеличил стойността си с 68% спрямо петгодишното си дъно, което достигна в началото на март. Тревогите около невъзможността на Дубай да посреща своите финансови задължения продължиха да утихват, след като стана ясно, че държавният инвестиционен холдинг Dubai World ще преструктурира 26 млрд. долара от своите дългове. Тяхната обща стойност възлиза на 59 млрд. долара, предаде Bloomberg.

Днес стана ясно, че фабричната активност в Китай е нараснала с най-бързите си темпове за последните пет години през ноември. На борсата в Шанхай Shanghai Composite нарасна с 1,3% до 3235,4 пункта, а в Хонконг Hang Seng се повиши също с толкова до 22 113,2 пункта. Акциите на China Eastern Airlines поскъпнаха с 5,2%, след като авиопревозвачът получи одобрение да придобие своя конкурент Shanghai Airlines.

Сделката ще доведе до създаването на втората по големина авиокомпания в Китай. Акциите на Shanghai Airlines на свой ред поскъпнаха с 2,2%. В Южна Корея Kospi добави 0,9% до 1569,7 пункта, след като износът отчете първия си ръст на годишна база за последните 13 месеца. Австралийският S&P/ASX 200 нарасна с 0,4% до 4 719 пункта, след като централната банка повиши лихвата за трети пореден месец.

Решението на Японската централна банка да създаде нов механизъм за отпускане на заеми понижи курса на японската йена спрямо долара с 1,2% днес и подкрепи акциите на компаниите износителки. На борсата в Токио Nikkei 225 завърши с повишение от 2,4% до 9 572,2 пункта и заличи загубата си от 1,2% от началото на сесията. От поевтиняването на йената най-много спечелиха Nissan Motors и Komatsu.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:36 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още