fallback

Индустрията на Китай и износът на Южна Корея нарастват

Двете бързо развиващи се икономики успяха да преодолеят по-бързо последиците от финансовата и икономическа криза

11:20 | 01.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Производственият сектор на Китай нарасна с най-бързото си темпо за последните пет години през ноември, което за пореден път затвърди устойчивостта на китайската икономика. Индексът на бизнес активността във фабричния сектор на Китай, който се изчислява от финансовата група HSBC Holdings, се е повишил до 55,7 пункта през ноември.

Това е най-високото ниво на икономическия барометър от април 2004 г., като стойност над 50 сочи за разрастване на производствения сектор. Отделни данни на китайското правителство показаха, че изчислявания от тях индекс на икономическата активност в производствения сектор се е задържал от 18-месечен връх от 55,2 пункта.

Двата показателя – този на китайското правителство и на банката HSBC, се изчисляват по различна методология, но до голяма степен се припокриват при предсказването на бъдещото развитие на икономиката, предаде Bloomberg. И двата индекса показват, че износът и инфлацията на ниво производител се увеличават през ноември.

Страните от азиатския и тихоокеанския регион успяха да преодолеят по-бързо последиците от финансовата и икономическа криза. Днес Австралийската централна банка повиши основния лихвен процент в страната за трети пореден месец, а вчера стана ясно, че икономиката на Индия е нараснала със 7,9% през третото тримесечие.

Поредните добри данни за азиатския регион дойдоха днес, когато стана ясно, че износът на Южна Корея е отчел първия си ръст на годишна база за последните 13 месеца. Той се е увеличил с 18,8% спрямо ноември миналата година до 34,3 млрд. долара. Най-много се е повишил износът на автомобилни части, процесори и дисплеи.

В същото време вносът нараства с 4,7% на годишна база. По този начин положителното салдо по търговския излишък на Южна Корея се увеличава до 4 млрд. долара през ноември. Износът генерира около половината от брутния вътрешен продукт на страната, като износът за Китай, който е основният вносител на южнокорейски стоки, скача с 50%.

От началото на тази година основният борсов индекс в Китай Shanghai Composite се е повишил със 78%, а на борсата в Сеул Kospi е напреднал с над 37%. Икономиката на Китай нарасна с 8,9% на годишна база през третото тримесечие, а тази на Южна Корея се повиши с най-бързото си темпо за последните седем години за същия период. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:45 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още