fallback

Цената на петрола отново тръгна нагоре

Разсейването на опасенията за последствията от проблемите на дубайския инвестиционен фонд оказаха подкрепа на котировките

08:36 | 01.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола регистрира повишение през последното денонощие. Основна роля за това изиграха спекулациите, че загубите от проблемите на дубайския фонд Dubai World няма да бъдат достатъчно големи, за да извадят глобалната икономика извън релси.

Подкрепа на суровината дадоха и вчерашните данни на Института за управление на доставките в Чикаго, чийто бизнес барометър се повиши до 56,1 пункта. Това е най-високото ниво на показателя от август миналата година.

Друга новина, която се отрази благоприятно на пазарните настроения стана публикуването на данните за производствената активност в Китай. Те показаха, че ръстът на производството запазва най-високия си темп за последните 18 месеца, предава Bloomberg.

В резултат на добрите новини на борсата в Ню Йорк вчера петролните контракти с доставка през януари поскъпнаха с 1,23 долара до 77,28 долара за барел. През нощта инерцията на котировките се изгуби и тази сутрин те отстъпват с 0,2 на сто до 77,15 долара за барел.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент повиши цената си с 1,7 на сто до 78,47 долара за барел, което е най-високото й ниво от 18 ноември насам. Последва стабилизиране на котировките и по време на азиатската търговия барел брент се търгува по 78,40 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:52 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още