fallback

Плахо начало на борсовата сесия в САЩ

Индексите заличиха първоначалните си понижения след данните за увеличението на бизнес активността в производствения сектор в района на Чикаго

17:45 | 30.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Първата борсова сесия в САЩ след почивните дни за Деня на благодарността започна плахо с колебливи движения на индексите, които на няколко пъти промениха посоката на своето движение. Новините около финансовите затруднения на емирство Дубай отстъпиха място на данните за продажбите на магазините в САЩ по време на празничния уикенд.

Те показаха, че въпреки по-големия брой посетители през тази година, продажбите на веригите за търговия на дребно са се увеличили незначително през четирите почивни дни на миналата седмица. Общата стойност на покупките по време на празничните дни възлиза на около 41,2 млрд. долара, което прави минимален ръст от 0,5% на годишна база.

На фона на високата безработица в САЩ средните разходи на един купувач намаляват до 343 долара в сравнение с 373 долара, похарчени за Деня на благодарността през 2008 г. Обнадеждаващи обаче бяха данните, които показаха, че онлайн пазаруването в САЩ набира скорост, като покупките по интернет се увеличават с 11% до 595 млн. долара.

Добри бяха и данните за индекса на икономическата активност в производствения сектор в района на Чикаго, който се увеличи неочаквано до 56,1 пункта през ноември спрямо 54,2 пункта за октомври. Това е най-високото ниво на регионалния икономически барометър от август 2008 г., като стойност над 50 пункта сочи за ръст на бизнес активността.

Обемът на новите производствени поръчки се увеличава значително, а планираните от компаниите съкращения намаляват. Индексът на бизнес активността във фабричния сектор в района на Чикаго е важен ориентир за цялостното състояние на производствения сектор на САЩ, който генерира около 12% от брутния вътрешен продукт на страната.

Индексът на 30-те най-търгувани дружества Dow Jones IA нараства с 0,5% до 10 359,6 пункта един час след началото на сесията. По-широкият индекс S&P 500 също добавя 0,5% до 1 097 пункта. Индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се повишава с 0,2% до 2 142 пункта, след като започна сесията със спад от близо 0,5%

Най-добре в началото на търговията се представят добивните и финансовите компании.

Поскъпването на щатския долар и неплатежоспособността на дубайския държавен инвестиционен холдинг Dubai World доведоха до разпродажби във финансовия сектор в края на миналата седмица. В резултат на това трите индекса реализираха загуба на седмична база, след като се повишиха до 13-месечен връх миналия понеделник.

През уикенда обаче стана ясно, че централната банка на Обединените Арабски Емирства ще подкрепи кредитните институции в седемте емирства. Щатският долар отстъпва спрямо еврото и йената, а петролът поскъпва леко с 0,5% до 76,44 долара за барел. Доходността на десетгодишните държавни облигации остава без промяна на ниво от 3,23 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:43 | 30.11.09 г.
fallback
Още от Свят виж още