fallback

И Хърватия иска да се включи в газопровода „Южен поток“

Миналата седмица беше достигната договореност за присъединяване към проекта "Южен поток" на френския концерн EDF

17:18 | 30.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Хърватия започна активни преговори с Русия за присъединяване към проекта за газопровода „Южен поток“, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информация от хърватското министерство на икономиката.

„Хърватия е заинтересована от присъединяване към проекта „Южен поток“ и води интензивни преговори с руската страна, но към момента преговорите са на етап, на който не е възможно да бъдат оповестени детайли по тях“, се казва в съобщение на хърватското министерство.

Потреблението на природен газ в Хърватия годишно е около 3,2 млрд. куб. м, като 60% от него страната си осигурява със собствен добив, а 40% е внос от Русия.

Газопроводът „Южен поток“ е планирано да има годишен капацитет от 63 млрд. куб. м и да влезе в експлоатация през 2014 г. Акционери оператори в проекта са Газпром и италианската Eni. Миналата седмица при посещението на премиера на Русия Владимир Путин в Париж беше достигната договореност за присъединяване към проекта на френския концерн EDF, като по неофициална информация неговият дял ще бъде 10%.

Досега Русия е подписала междуправителствени споразумения със страните, през чиято територия ще преминава газопроводът, а именно – България, Сърбия, Унгария, Словения, предвижда се подписване на споразумение и с Австрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:32 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още