fallback

Разходите за лихви на американското правителство се свиват

Разходите на данъкоплатците в САЩ за изплащане на лихвите по емитираните държавни ценни книжа са се понижили с 15%

16:03 | 30.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

По-малко от седмица, след като успешно отклони призивите на депутати от Сената да подаде своята оставка, финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър продаде поредната голяма емисия американски държавни ценни книжа при рекордно ниски лихвени проценти. Това е добра новина за американските данъкоплатци, които ще изплащат лихвите по тези държавни облигации, и показва, че инвеститорите имат доверие в политиката на Министерството на финансите на САЩ.

Задлъжнялостта на страната нарасна с 1,15 трлн. през тази година до 6,95 трлн. долара в края на октомври. Въпреки това разходите на правителството за изплащане на лихвите по емитираните държавни ценни книжа са се понижили с 15%, което е най-големият спад за последните 30 години. Министерството на финансите на САЩ продаде двугодишни държавни облигации за 44 млрд. долара при лихва от 0,802% през миналата седмица, което е рекордно ниско ниво.

Увеличеното търсене показва, че инвеститорите подкрепят Гайтнър, който има нужда от средства, за да финансира икономическия растеж на САЩ. От друга страна той трябва да не увеличава прекалено много рекордния бюджетен дефицит на страната от 1 трлн. долара. За всеки 1 долар дълг, предложен от американското правителство, инвеститорите са направили поръчки за 2,59 долара, което показва, че търсенето е силно. Презаписванията през 2008 г. са били 2,19 пъти.

Американското правителство и Федералният резерв финансираха различни мерки за стабилизиране на финансовите пазари и възстановяване на икономиката на стойност 12 трлн. долара през последната година. За периода от 2002 до 2007 г. американската икономика е нараствала средно с 2,6%, като анализаторите очакват ръст от 2,6% през 2010 г., предаде Bloomberg.

Доходността на десетгодишните държавни облигации с матуритет през ноември 2019 г. се понижи от 3,375% до 3,21% през миналата седмица. Преди началото на днешната борсова сесия в Ню Йорк тя продължава да се понижава и възлиза на 3,2%. Средната доходност на десетгодишните американски държавни ценни книжа от 1969 г. досега е близо два пъти по-висока в размер на 7,31%.

Лихвените проценти, при които американското правителство може да финансира своите разходи, са рекордно ниски, въпреки че бюджетният дефицит на страната надмина 1 трлн. долара за първи път през тази година. Тимъти Гайтнър е провел 71 аукциона за продажба на държавни ценни книжа през 2009 г., като в същото време е намалил лихвените плащания на страната с 67,8 млрд. долара до 383,4 млрд. долара благодарение на ниските лихвени проценти.

Те позволяват и на щатските компании да привлекат финансиране за 1,18 трлн. долара чрез емисиите на корпоративни облигации. През третото тримесечие американската икономика нарасна за първи път за последната година, а широкият индекс S&P 500 се е повишил с 64% от началото на март. Инвестицията в американски облигации е донесла на инвеститорите средна възвращаемост от 3,4% от началото на юни, но от началото на годината им е донесла загуба от 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:46 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още