fallback

Erste Bank в съдебна престрелка с бивши служители по корупционен случай

Банката смята да заведе насрещно дело срещу двама свои бивши служители, повдигнали обвинения в корупция

11:11 | 30.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Двама бивши австрийски банкери, които обвиняват Erste Bank в даване на подкупи на политици и представители на властите в Централна и Източна Европа, ще бъдат изправени пред съда от бившия си работодател, след като от Erste Bank са решили да заведат насрещно дело, предаде чешкият сайт Aktuаlnе.cz.

От банката подготвят жалба за опетняване на репутацията й от страна на бившите служители Ханс Лейтнер и Петер Андахази. Двамата обаче заявяват, че имат достатъчно доказателства в подкрепа на твърденията си.

Те обвиняват Erste Bank в подкупване на политици, като единият от случаите е с приватизацията на чешката държавна банка Ceska sporitelna.

Лейтнер и Андахази твърдят също така, че хората, замесени в корупционните дейности на Erste Bank, са намесени и в случая „Gripen“. През 2002 г. чешкото правителство решава да купи 24 изтребителя JAS 39 Gripen от британско-шведския консорциум BAE Systems/SAAB. В крайна сметка обаче вместо да ги купи, правителството взима изтребителите на лизинг.

Разследване на шведската, чешката и британската полиция стига до едно и също заключение: имало е подкупи, но няма доказателства за конкретни хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:35 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още