fallback

Бернанке обори предложение за одит на Фед

Това ще влоши икономическите и финансови перспективи в бъдеще, заяви председателят на централната банка на САЩ

15:55 | 28.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Предложението на Конгреса на САЩ да се направи одит на Федералния резерв и да му се отнемат регулаторните правомощия може да влоши икономическите и финансови перспективи в бъдеще, заяви председателят на Фед Бен Бернанке, цитиран от Ройтерс.

"Тези мерки изобщо не са в синхрон с консенсуса по света относно ролята на централните банки и могат сериозно да влошат перспективите за икономическа и финансова стабилност в САЩ", пише Бернанке в материал, публикуван от Washington Post.

В скоро време Бернанке ще трябва да даде показания пред законодателите относно номинацията си за втори четиригодишен мандат начело на централната банка на страната.

Конгресът е недоволен от отпуснатите от Фед спасителни заеми за големи финансови компании и от неуспеха на централната банка да предотврати разпространението ипотечната криза. Предложението за одит на монетарната политика на Фед беше подкрепено наскоро.

Освен това се предлага Фед да може единствено да взима решения относно нивото на основния лихвен процент.

В материала си Бернанке признава, че Фед е пропуснала да обуздае рисковото поведение, довело до кризата. По думите му обаче банката е помогнала за избягването на още по-голям икономически срив. Той е защитил и политиката на Фед към финансовата система.

"Фед изигра голяма роля за спирането на кризата и трябва да се опитаме да запазим, а не обратното, способността на тази институция да насърчава финансовата стабилност и да усилва икономическото възстановяване, без да се създава инфлационен натиск", посочва Бернанке.

Способността на Фед да намалява лихвата без да подхранва инфлацията обаче се базира на политическата независимост на институцията, подчертава той. Разрешаването на одит на монетарната политика, каквото е предложението, ще увеличи влиянието на Конгреса върху решенията за лихвите, казва Бернанке.

Това, на свой ред, "ще намали доверието на пазарите и на обществото в действията на Фед в интерес на нацията в дългосрочен план", пише председателят на резерва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:28 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още