fallback

Тревогите около дълга на Дубай разтърсиха и щатските борси

Основните борсови индекси се понижават с повече от 1%

18:13 | 27.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Основните борсови индекси в САЩ не направиха изключение и също преминаха на отрицателна територия в началото на днешната следпразнична сесия, подобно на тези в Азия и Европа. Сред най-губещите компании се наредиха тези от финансовия, енергийния и добивния сектор

Причина за това станаха тревогите около невъзможността на най-големия държавен инвестиционен холдинг на Дубай да изплаща своите задължения. Начинът, по който световните финансови пазари реагираха на новините около финансовите затруднения на емирство Дубай, показаха колко чувствителни остават пазарните участници към всякакви лоши новини от финансовия сектор.

Днешната търговия ще бъде съкратена наполовина и поради това ликвидността се очаква да остане ниска до края на борсовата сесия, която ще приключи в 20:00 ч. българско време.

Индексът на 30-те най-големи и ликвидни дружества Dow Jones IA се понижава с 1,2% до 10 341,6 пункта час и половина след началото на сесията. В сряда борсовият измерител достигна най-високия си връх за последните 13 месеца след добрите данни за жилищния пазар и пазара на труда.

По-широкият индекс S&P 500 губи също 1,2% до 1 097,3 пункта, след като в самото начало на сесията се понижаваше с 2,5%. Индексът, който обединява всички компании от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, отстъпва с 1% до 2 153,5 пункта.

Тревожните новини около Дубай намалиха склонността на пазарните участници да инвестират в по-рискови активи повишиха цената на щатския долар. В резултат на това златото и останалите ценни метали поевтиняха, като цената на златото записа най-силния си спад от началото на януари.

Петролът поевтинява с 1,2% до 75,23 долара за барел.

Днес стана ясно, че много от веригите за търговия на дребно в САЩ ще се възползват от възможностите на социалните мрежи, за да привлекат повече клиенти по време на почивните дни за Деня на благодарността.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:11 | 21.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още