fallback

Лошите новини от Дубай са най-лоши за...

Според някои най-застрашени при евентуален фалит на Dubai World са британски банки, според други – арабски финансови институции

17:56 | 27.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британската финансова група Royal Bank of Scotland (RBS) е отпуснала най-голямо количество заеми на дубайския държавен инвестиционен холдинг Dubai World, който изпадна в затруднено финансово положение и потърси отсрочка за изплащането на своите задължения. Банката с най-рискови инвестиции в Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) като цяло е HSBC Holdings, според JPMorgan Chase.

RBS е отпуснала 2,3 млрд. долара на Dubai World от началото на 2007 г. Това представлява около 17% от всички банкови заеми, предоставени на инвестиционния фонд. RBS е банката, в която британското правителство има най-голям дял. Най-голямата европейска банка HSBC е с най-големи експозиции към ОАЕ като цяло – общо 17 млрд. долара към края на 2008 г.

Банката Abu Dhabi Commercial Bank има експозиции към Dubai World в размер на около 1,9 млрд. долара и също се нарежда сред най-големите кредитори на държавния холдинг. Новините за неговата невъзможност да изплаща своите задължения донесе болезнени спадове на фондовите борси в Азия и Европа, както и силно негативен старт на днешната следпразнична сесия на Уол Стрийт.

Сред всички кредитори на Dubai World британските банки са най-застрашени, защото имат най-големи общи експозиции към ОАЕ от 49,4 млрд. долара. Инвестиционният фонд е привлякъл заемен ресурс от над 70 кредитора, за да инвестира в различни активи, в това число и в дялове на казино оператора MGM Mirage и консултантската компания Standard Chartered.

Към края на първото полугодие RBS има отпуснати заеми на ОАЕ за 4,98 млрд. паунда (8,15 млрд. долара). Размерът на отпуснатите на ОАЕ заеми от HSBC към същия период възлиза на 15,9 млрд. долара. По време на днешната сесия в Лондон акциите на RBS се търгуваха с повишение от 4,2%, след като по-рано поевтиняваха с 10,2%. Книжата на HSBC поевтиняха със 7,6% на борсата в Хонконг.

Според анализаторите на Goldman Sachs загубите на HSBC от заемите, отпуснати на Dubai World, могат да възлязат на 611 млн. долара. Дубай взе на заем 80 млрд. долара за срок от четири години, за да финансира строителния бум, който трансформира емирството в регионален туристически и финансов център. Цените на имотите са се понижили с 50% от пика им през 2008 г., според Deutsche Bank.

Според анонимни източници на Bloomberg, които са запознати с въпроса, най-големите кредитори на Dubai World всъщност са арабските банки Abu Dhabi Commercial и NBD PJSC. Вчера рисковата премия по държавните ценни книжа на Дубай се повиши рязко и се нареди сред петте най-високи в света. Тя надмина рисковата премия за Исландия и Латвия и се повиши до 687,5 базисни пункта днес.

Оценките на Bank of America-Merrill Lynch показват, че общите задължения на Обединените Арабски Емирства възлизат на 184 млрд. долара към края на 2009 г. Поради това на седемте емирства им предстои да изплатят значителни суми по своя външен дълг до 2013 г. От тази сума 88 млрд. долара се падат на Дубай, но преди него се нарежда емирството Абу Даби със задължения от 90 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:12 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още