fallback

Златото с най-силен спад от януари след ценовите рекорди през седмицата

Златото с незабавна доставка поевтиня с 4,2% до 1 138,10 долара за тройунция

16:02 | 27.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на златото се понижи с повече от 4% на Лондонската метална борса днес, след като поскъпването на щатския долар намали привлекателността на ценните метали като алтернатива за инвестиране. Курсът на долара се повиши след новините за финансовите затруднения на дубайския държавен инвестиционен фонд Dubai World, които засилиха страховете на финансовите пазари.

Доларовият индекс, който следи курса на щатския долар спрямо кошница от шест основни валути, нараства с 1% днес, след като по-рано през седмицата се понижи до най-ниското си ниво за последните 15 месеца. В резултат на това цените на всички ценни метали се понижиха, начело със среброто.

Златото с незабавна доставка поевтиня с 50,28 долара, или 4,2%, до 1 138,10 долара за тройунция. Това е най-силният спад на цената от 12 януари досега. Февруарските фючърси върху златото поевтиняват с 2,1% до 1 163,60 долара за тройунция по време на електронната търговия на борсата в Ню Йорк. В четвъртък златото отбеляза трети пореден ценови рекорд само в рамките на тази седмица.

В сравнение с миналия петък цената на златото се е повишила с 1,1 на сто, предаде Bloomberg. Ценният метал вероятно ще отбележи четвърти пореден седмичен ръст. Консултантската компания Standard Chartered Plc публикува доклад, от който става ясно, че централните банки вероятно ще бъдат нетни купувачи на злато през тази година, което не се е случвало през последните две десетилетия.

През тази седмица стана ясно, че Шри Ланка е закупила 10 метрични тона злато от Международния валутен фонд за 375 млн. долара. Преди това Индия и островната страна Мавриций закупиха съответно 200 тона злато от запасите на фонда срещу 6,7 млрд. долара и 10 тона злато за 71,1 млн. долара.

Сред останалите метали с незабавна доставка на металната борса в Лондон среброто поевтиня най-силно с 5,3% до 17,68 долара за тройунция, което е рекорден спад за последните три месеца. Платината поевтинява с 1,2% до 1 438 долара за тройунция и не е изключено да се представи по-добре от златото до края на тази година заради нарасналото търсене на метала от индустриалния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още