fallback

Литва няма да взима „болезнени“ мерки, само и само да влезе в еврозоната

Страната вероятно няма да успее да изпълни изискването на ЕС за дефицит в рамките на 3 на сто от БВП до 2011 г.

15:00 | 27.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Литва няма да се придържа към “болезнена” схема за приемане на еврото, която да свие силно потреблението и да навреди на икономиката, е заявил премиерът на страната Андрюс Кубилюс, цитиран от Bloomberg.

Страната вероятно няма да успее да изпълни изискването на ЕС за дефицит в рамките на 3 на сто от БВП до 2011 г., затова приемането на еврото не може да стане преди 2013 г., каза вчера в интервю финансовият министър на Литва Ингрида Симоните.

„Това са много амбициозни и много болезнени мерки, и, разбира се, има някакви граници за това какви мерки може да въведеш“, е заявил Кубилюс. Целта е „да не се убива цялата икономика и стабилността в обществото с намаляване на разходите, заплатите и пенсиите”.

Икономиката на Литва се сви с 14,3 на сто през третото тримесечие, след като правителството предприе съкращения на бюджета, еквивалентни на 8 на сто от БВП за тази година. Дори и след тези строги мерки, по оценка на Европейската комисия Литва ще има дефицит от 9,7 на сто през 2011 г. спрямо 9,8 на сто за тази.

Литва, чиято парична единица - литас, е обвързана с еврото, трябва да въведе единната европейска валута „колкото е възможно по-скоро, но възможностите от своя страна имат практически граници и практически мерки, които трябва да се въведат“, е заявил Кубилюс.

Правителството е предложило за 2010 г. бюджетни съкращения в размер на 5 на сто от БВП, насочени към социалните помощи.

Литва изостава от съседна Естония, която планира да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2011 г., след като правителството използва годините на бюджетен излишък за създаване на резерви. Това позволи публичните финанси да останат непокътнати, дори след като кризата засегна страната. Другата балтийска държава – Латвия, не смята, че ще може да въведе еврото преди 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:03 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още