fallback

Болезнен седмичен спад за японската и китайската борса

Днешната сесия донесе на азиатските индекси най-големия дневен спад за последните осем месеца

12:32 | 27.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Днешната сесия донесе на индексите в азиатския и тихоокеанския регион най-силното им дневно понижение за последните осем месеца, а седмицата приключи с болезнен спад за повечето борси в региона. Начело застанаха японският, китайският и южнокорейският пазар на ценни книжа, които изгубиха между 4% и 6% от своята пазарна капитализация за последните пет борсови сесии.

Причина за масовите разпродажби стана новината за невъзможността на дубайския държавен инвестиционен холдинг Dubai World да посреща задълженията към своите кредитори. Фондът има дълг за 59 млрд. долара, което се равнява на по-голямата част от външния дълг на Дубай за 80 млрд. долара. Междувременно японската йена поскъпна до най-високия си курс спрямо долара от 1995 г.

Финансовите затруднения на Dubai World понижиха акциите на банките и застрахователите в региона, начело с HSBC Holdings, чиито книжа поевтиняха с близо 8%. Това се дължи на опасенията на инвеститорите за експозициите на големи международни банки към дубайския фонд. Строителните компании също пострадаха заради голямата активност на Dubai World в строителния сектор.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обединява компании от фондовите борси в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, потъна с 3,2% до 113,78 пункта. Това е най-силното понижение на борсовия измерител в рамките на един ден от 30 март досега, предаде Bloomberg. Финансовите компании в състава му допринесоха най-много за силния спад на MSCI Asia Pacific.

Добрата новина, че безработицата в Япония се е понижила за трети пореден месец през октомври, а потребителските разходи на домакинствата нарастват, не успя да спре пониженията на индексите. По този начин MSCI Asia Pacific намали преднината си спрямо петгодишното си дъно от 9 март до 61 на сто. За последните пет борсови сесии индексът се е понижил с 2,7 на сто.

Японският Nikkei 225 падна с 3,2% до 9081,5 пункта. Поскъпването на йената разтревожи японски износители като Sony, Canon и Toyota, които предупредиха, че при този курс спрямо долара няма да успеят да изпълнят заложените финансови цели. След новината японското правителство намекна, че може да интервенира на валутните пазари, за да спре поскъпването на йената.

В Хонконг Hang Seng се понижи с 4,8% до 21 134,5 до пункта, а основният китайски индекс Shanghai Composite изгуби 2,4% до 3 096,3 пункта. По-рано през тази седмица борсите в Шанхай, Шънджън и Хонконг се понижиха поради опасенията, че планираните от големите банки в Китай емисии на нови акции ще разводнят стойността на съществуващия акционерен капитал.

В сравнение с миналия петък Nikkei 225 се е понижил с 4,4%, Hang Seng – с 5,9%, а Shanghai Composite е отстъпил най-много с 6,4%. Силен седмичен спад от 5,9% записа и широкият индекс Kospi на борсата в Сеул. Той отстъпи с 4,7% до 1524,5 пункта, въпреки че не се очаква дубайската криза да нанесе щети на корейската икономика поради ограничените инвестиции на Южна Корея в Дубай.

Австралийският индекс на сините чипове S&P/ASX 200 се понижи с 2,9% до 4572,1 пункта, главно заради минните и енергийните компании, след като цените на металите и петрола се понижиха значително по време на днешната електронна търговия в Азия. В Нова Зеландия NZX 50 се понижи с 1,1% до 3094,4 пункта, като седмичният спад на двете тихоокеански борси възлезе на 2,4% и 0,6%.

Фючърсите върху широкия щатски индекс S&P 500 сочат за силен спад на Wall Street, а европейските борси се понижиха силно вчера, като общоевропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 потъна с 3,3%. Червената вълна, която обхвана и борсата в София показва, че финансовите пазари остават много чувствителни на лоши новини, свързани с фалити и финансови затруднения на компании.

Цената на петролните фючърси с доставка през януари падна с повече от 6% по време на електронната търговия на Нюйоркската петролна борса. Цените на повечето метали се понижават, начело с медта, която поевтинява с близо 5%. Цените на стоките често са точен индикатор са склонността на инвеститорите да купуват по-рискови активи, каквито са акциите и високодоходните валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:44 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още