fallback

САЩ ще трябва да въведат ДДС, за да преборят бюджетната криза

Стъпката е необходима, за да се намали огромният бюджетен дефицит

09:59 | 27.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Съединените щати в крайна сметка ще се наложи да въведат национален данък върху добавената стойност, за да намалят бюджетния си дефицит, заяви пред CNBC в четвъртък Пол Донован, изпълнителен директор и заместник-главен икономист в UBS.

Облагането на потреблението никога не е било на дневен ред в САЩ. „Съединените щати са единствената страна членка на ОИСР без данък върху добавената стойност, но аз мисля, че ще им се наложи да променят това в определен момент“, твърди Донован.

„Това е евтин начин за набиране на средства, но не е особено справедлив, тъй като се стоварва непропорционално върху групите с по-нисък доход. Така че може би ще са необходими някои промени в данъчното законодателство, за да се избегне това. Но като цяло това е добър начин за събиране на пари“, продължава икономистът.

Предложенията за затваряне на вратичката, позволяваща на международни американски компании да избегнат данъка върху печалбата до момента на репатрирането й, бяха изместени на заден план от опитите на американското правителство да стабилизира икономиката.

Според Донован такива предложения имат еднократен ефект. Те не спомагат за устойчивото повишение на данъчните приходи.

„Всички знаем, че данъците в САЩ ще се повишат, но е неприятно това да се каже на потребителите. По-добре е да ги оставим да пазаруват с мисълта, че засега техните доходи няма да бъдат засегнати“, разсъждава той. „Няма спор обаче, че потребителите ще трябва да ограничат разходите си, и то във всички направления.“

През последните 11 години в САЩ се наблюдава историческо увеличение на държавните разходи, обяснява Донован. Бюджетният дефицит в момента е повече от 1,4 трилиона долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:38 | 11.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още