fallback

Заплаха от Черен петък надвисва над американската борса днес

Непосредствено след Деня на благодарността инвеститорите ще бъдат поставени на сериозни изпитания

09:21 | 27.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американската борса, която вчера остана затворена заради посрещането на Деня на благодарността, днес е поставена пред заплахата от истински Черен петък. Причината за това е, че борсите по света регистрираха драстични понижения след негативните новини за състоянието на държавния инвестиционен фонд на Дубай.

Иронията в случая се състои в това, че денят, който се пада след Деня на благодарността, в САЩ се нарича Черен петък. Тогава по моловете и големите магазини има огромни намаления и американските потребители изпадат в истинска шопинг истерия. Този ден се счита за ключов за представянето на американските вериги за продажби на дребно и се използва за индикатор за настъпващия сезон на покупките.

Днешната борсова сесия в Ню Йорк ще бъде съкратена, а през деня не се очакват никакви икономически индикатори или новини. Това означава, че търговията ще се води единствено от новините около фонда Dubai World.

Вижте повече подробности за портфейла на дубайския фонд, към който европейските банки имат експозиции от над 40 млрд. евро.

Предпоставки за силен борсов спад в САЩ дават както вчерашните остри понижения на основните борсови индекси в Европа, така и днешното развитие на сесията в Азия. Малко преди края на търговията в азиатския регион японският индекс Nikkei 225 се движи със спад от 3,2 на сто, а в Хонконг Hang Seng пада с 4,6 на сто. В Австралия и Индия пък бяха отчетени спадове от по над 2 на сто.

Тази сутрин фючърсите върху водещите американски борсови индекси индикират понижения. Фючърсите върху Dow Jones Industrial Average се движат с понижение от 2,88 на сто, а при S&P 500 спадът надхвърля 3 на сто спрямо стойността му от сряда.

В същото време цената на петрола потъва с 4,5 на сто, а златото поскъпва с 1,8 на сто. Доларът пък падна до най-ниското си ниво за последните 14 години спрямо японската йена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:17 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още