fallback

Страх от фалит на фонда на Дубай доведе до драстичен борсов спад в Европа

Спекулациите, че финансовата институция може да спре да обслужва дълговете си срина борсовите индекси днес

18:58 | 26.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Съобщението, че държавният инвестиционен фонд на Дубай – Dubai World, ще бъде преструктуриран и че ще спре да изплаща всички свои задължения за поне шест месеца, оказа силен натиск върху фондовите борси по света. Фондът има огромни задължения, като на него се падат 60 от общо 80-те млрд. долара пасиви на Дубай.

По рано днес заради новината станахме свидетели на разпродажби на борсите в Азия, като постепенно червената вълна заля и Европа. Пазарите в САЩ все още не усещат реален натиск, тъй като днес в страната се чества Деня на благодарността и борсите са затворени.

Регионалният индекс в Европа Dow Jones Stoxx 600 се срути с цели 3,3 на сто до 239,85 пункта днес. Основните губещи бяха представителите на банковия сектор, тъй като някои анализи показват, че европейските банки имат експозиции от около 40 млрд. долара към фонда на Дубай.

Акциите на банковия гигант HSBC изгубиха 4,8 на сто, книжата на Deutsche Bank поевтиняха с 5,8 на сто, а тези на ING изгубиха цели 7,3 на сто. В Париж пък пазарната капитализация на BNP Paribas се понижи с 5,06 на сто.

На национално ниво днес британският индекс FTSE се понижи с 3,18 на сто, като повече от три часа днес търговията на борсата в Лондон бе спряна заради технически проблем. В Германия DAX потъна с 3,25 на сто до 5 614 пункта, а пък във Франция САС 40 се срути с 3,4 на сто до 3 679 пункта.  

Вижте какво има в портфейла на фонда, който срина пазарите днес

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:36 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още