fallback

ЕБВР иска да участва в приватизацията в Русия

Програмата за приватизация на руското правителство през 2010 г. предвижда приватизация на 449 пакети акции на акционерни дружества

10:50 | 26.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) разглежда възможността да участва в процеса на приватизация на руски предприятия наред със стратегическите инвеститори, се казва в съобщение на ЕВБР, цитирано от Интерфакс.

Тази възможност е предвидена в новата стратегия за дейността на банката в Русия за периода 2010/12 г.

Руското правителство вчера одобри програмата за приватизация през 2010 г., която предвижда да се намерят купувачи на 449 пакети акции на държавни акционерни дружества.

По думите на руския министър на икономическото развитие между предвидените за приватизация са пакетите акции на държавата в „Росгосстрах“ (една от най-големите застрахователни компании в страната), „Мосметрострой“, „Искитцемент“, Турецкия солен рудник и др., като приходите от продажбата на държавните дялове само в посочените компании се очаква да бъдат около 17 млрд. рубли (към 600 млн. долара).

От ЕБВР са съобщили, че освен в приватизацията на предприятия, биха могли да участват и с инвестиране на средства във фирмите, за да повишат привлекателността им за инвеститорите.

Банката също предвижда и вариант за подкрепа на тези фирми при евентуално провеждане на първично публично предлагане на акции (IPO).

От ЕБВР изразяват готовност за подкрепа на действията на руското правителство за ускорена приватизация на държавни компании и за връщане на частната собственост във фирми и банки, в които държавата е увеличила дела си във връзка с икономическата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:55 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още