fallback

Златото с трети рекорд за тази седмица, Шри Ланка купува 10 тона

Златото поскъпна до 1 195,13 долара за тройунция, след като Шри Ланка купи 10 тона злато за 375 млн. щатски долара

10:19 | 26.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че е продал 10 метрични тона злато на Шри Ланка, която е третата страна, закупуваща част от златните резерви на фонда. Централната банка на Шри Ланка е придобила златото в понеделник и е заплатила за него равностойността на 375 млн. щатски долара.

След новината цената на метала напредна и отбеляза трета рекордно висока стойност от началото на тази седмица. Причина за това стана и рязкото поевтиняване на щатския долар спрямо повечето основни валути след новината, че Руската централна банка ще добави канадския долар към своите резерви.

Златото поскъпна до 1 195,13 долара за тройунция, след като курсът на щатския долар спрямо еврото се понижи до най-ниското си ниво за последните 15 месеца. Обезценката на щатската валута, в която се търгуват повечето суровини, обикновено е съпроводена от ръст в цената на металите и петрола.

През септември миналата година МВФ реши да продаде общо 403,3 метрични тона злато, което се равнява на около една осма от общия размер на златните му резерви. Наскоро Индийската централна банка закупи 200 метрични тона злато от тях срещу цената от 6,7 млрд. долара.

След това още 2 тона от златните резерви на МВФ бяха закупени от островната държава Мавриций срещу сумата от 71,7 млн. долара. След трите продажби на МВФ остават още 190 тона от заплануваните за продажба 403,3 метрични тона злато на 18 септември, предаде Bloomberg.

Много централни банки искат да разнообразят своите резерви, за да не са така зависими от щатския долар, заяви Бен Уестмор, който е анализатор в National Australia Bank. Това е довело до засилено търсене на злато, а Китай вероятно ще бъде следващият голям купувач на злато от МВФ, допълни той.

Към 10:10 ч. българско време една тройунция злато се търгува срещу 1190,15 долара спрямо 1 191,80 долара за тройунция в края на вчерашната сесия. От началото на тази година златото е поскъпнало с 35%, което е най-рязкото увеличение на цената за такъв период от 1979 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:58 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още