fallback

Спадът на първоначалната безработица повиши индексите на Wall Street

Dow Jones записа нов връх за последните 13 месеца в навечерието на Деня на благодарността

23:22 | 25.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските индекси преминаха на положителна територия след вчерашната колеблива сесия въпреки ниския изтъргуван обем в навечерието на Деня на благодарността. Инвеститорите приветстваха новината за увеличението на потребителските разходи и силния ръст на продажбите на нови жилища през октомври.

Преди началото на сесията стана ясно, че броят на американците, които са останали без работа през изминалата седмица, се е понижил до най-ниското си ниво от септември миналата година. Първоначалните молби за помощи при безработица намаляват до 466 хил. спрямо 501 хил. за седмицата преди това.

Броят на т.н. трайно безработни лица в САЩ, или хората, които са получавали социални помощи за безработица в продължение на поне две седмици, намалява от 5,61 до 5,42 млн. души. Личните разходи на американските домакинства се увеличават повече от очакваното през октомври с 0,7% на месечна база.

Покупките на нови жилища в САЩ на свой ред нараснаха до 430 хил. единици на годишна база през октомври, което е най-високото им ниво за последните 13 месеца. Поръчките за производство на стоки с дълготрайна употреба обаче се понижиха неочаквано с 0,6% през октомври, което е лош знак за фабричния сектор.

Индексът на 30-те най-големи и активно търгувани компании Dow Jones IA се повиши с 0,3%, за да завърши търговията на ниво от 10464,4 пункта. По този начин той стигна нова най-висока си стойност за последните 13 месеца и подобри постижението си от началото на седмицата.

По-широкият индекс S&P 500 нарасна с 0,5% до 1 110,6 пункта, подкрепен от добивните и енергийните компании, след като силното поевтиняване на долара повиши цените на металите и петрола. Индексът на дружествата от борсата Nasdaq - Nasdaq Composite, успя да напредне с 0,3% до 2 176,1 пункта.

Щатският долар поевтиня до най-ниското си ниво спрямо еврото за последните 15 месеца, след като Руската централна банка заяви, че ще започне да купува активи, деноминирани в канадски долари. По този начин Русия се надява да намали зависимостта си от щатския долар и да намали валутния риск.

Поевтиняването на щатската валута до най-ниския курс спрямо еврото повиши цената на златото с 1,7% до рекордните 1 189,20 долара за тройунция. Американския лек суров петрол поскъпна с 2,5% до 77,95 долара за барел. Доходността на десетгодишните американски държавни облигации се понижи с 1,5% до 3,26%.

Всички финансови пазари в САЩ ще бъдат затворени в четвъртък заради Деня на благодарността, а борсовата сесия в петък ще бъде съкратена наполовина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още