fallback

Петролът поскъпна с 2,6%, след като доларът стигна 15-месечно дъно

Нюйоркската петролна борса ще бъде затворена в четвъртък поради честването на Деня на благодарността в САЩ

22:13 | 25.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Суровият петрол поскъпна с 2,6%, след като щатският долар стигна най-ниския си курс спрямо еврото за последните 15 месеца. Междувременно седмичните данни на Министерството на енергетиката на САЩ показаха, че петролните резерви на страната са нараснали по-малко от очакваното през изминалата седмица.

Цената на американския лек суров петрол се повишава с 2,6% до 78,01 долара за барел, след като Федералният резерв намекна, че толерира по-ниската стойност на долара, която подкрепя износа на местните компании. Освен това потреблението на бензин в САЩ е нараснало с 2,8% през последните две седмици.

От началото на тази година петролните фючърси на международната петролна борса в Ню Йорк са поскъпнали със 73 на сто, предаде Bloomberg. Преди да излязат данните на Министерството на енергетиката, американският лек суров петрол с доставка през януари се търгуваше срещу 75,85 долара за барел.

Докладът от последната среща на Федералния резерв, показа, че поевтиняването на долара ще подкрепи щатската икономика. За спада на зелените пари допринесе и новината, че канадският долар ще влезе в резервите на Руската централна банка, защото Русия иска да намали зависимостта си от щатския долар.

Към 22:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,5131 долара, което е най-ниският курс за долара за последните 15 месеца. Швейцарският франк успя да се изравни с щатската валута.

Запасите от суров петрол на САЩ са нараснали с 1 млн. барела до 337,8 млн. барела в рамките на седмицата, приключила на 20 ноември. Пазарните анализатори очакваха по-голямо увеличение в размер на 1,5 млн. барела, след като за предишната седмица петролните резерви на страната намаляха с 900 хил. барела.

Нюйоркската петролна борса ще бъде затворена в четвъртък поради честването на Деня на благодарността в САЩ и ще затвори по-рано от обичайното в петък.

На международната петролна борса в Лондон брентът поскъпва с 2,8% до 78,62 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:30 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още