fallback

„Кръстникът на спама” отива в затвора заради схема за измама с акции

Схемата за измама с ценни книжа носи на спекулантите 3 млн. долара печалба през лятото на 2005 година

19:27 | 25.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Известният спамър Алън Ралски, който е по-известен като „Кръстникът на спама”, е бил осъден на 51 месеца затвор от федералния съд в Детройт в началото на тази седмица. Присъдата е заради неговата роля в мащабна схема за спекулация с акции, която се е разпространявала главно по електронна поща, предаде CNN.

Алън Ралски, който е на 64 години, получава пет години изпитателен срок и ще трябва да заплати глоба от 250 хил. долара. Американският областен съд осъди още трима души за съучастието им в схемата, включително и доведения син на Ралски Скот Брадли. Той получава 40 месеца затвор и пет години изпитателен срок.

Ралски и Брадли са обвинени в пране на пари и заговор за извършване на измами по телефона, обикновената и електронната поща. Те са нарушили американското законодателство, което криминализира всички електронни съобщения с търговска насоченост, които са изпратени от анонимен източник.

Ралски и Брадли са се признали за виновни още при повдигането на обвиненията срещу тях през юни.

Алън Ралски се прочува като печеливш спамър още през 1997 г. До 2003 г. той е изпращал по 70 милиона електронни съобщения на ден от фалшиви имена. След това обаче администрацията на бившия американски президент Джордж Буш приема закон за борба с e-mail маркетинга, който криминализира тази дейност.

Схемата за измама с ценни книжа започва да работи през януари 2004 г. Групата на Ралски изпраща незаконно милиарди електронни съобщения, с които цели да надуе цената на акциите на евтини китайски компании (penny stocks), които се търгуват на нерегулираните пазари, и след това да извлече печалба от това.

По този начин спекулантите натрупват печалба от близо 3 млн. долара през лятото на 2005 година. Разследването на ФБР срещу тях продължава цели три години и през декември 2007 г. 11 души са подведени под отговорност. Други пет от тях ще получат своите присъди през тази седмица, а две дела остават висящи.

Прокурорът по делото заяви, че Ралски е работил съвместно с Хау Уай Джон Хуей, който е гражданин на Хонконг и Канада, за реализацията на схемата. Хуей, който се е признал за виновен през декември миналата година, е осъден на 51 месеца затвор, получава 3 години изпитателен срок и ще заплати глоба от 500 хил. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:05 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още