fallback

Citibank: Азия ще води глобалното възстановяване

Анализаторите на банката очакват икономическото възстановяване да бъде най-бавно в Европа и Япония

17:57 | 25.11.09 г.

След излизането от най-силната глобална рецесия за последните десетилетия, анализаторите на Citibank очакват устойчиво, макар и неравномерно глобално възстановяване. Почти всички големи икономики излязоха от рецесията през второто и третото тримесечие и възстановяването ще бъде най-силно в Азия, с изключение на Япония, и най-бавно в Европа и именно Япония, се казва в доклад на банката за глобалните икономически перспективи.

Citi прогнозира стабилно възстановяване в САЩ през 2010-11, но предупреждава, че състоянието на фиска в средносрочен план може да изправи управляващите пред сериозни предизвикателства.

Със засилването на икономическия растеж много нововъзникващи пазари, особено в Азия и Латинска Америка, е вероятно да повишат основните си лихвени проценти.

Поради ниската инфлация и някои продължаващи опасения относно стабилността на икономическото възстановяване от Citi смятат, че увеличаването на основния лихвен процент в САЩ ще стане факт през последното тримесечие на 2010, а не както банката смяташе преди това – през второто тримесечие на същата година.

Citi ревизира и очакванията си за времето, когато ще се случи евентуално повишаване на основния лихвен процент в еврозоната. Сегашната прогноза е това да стане през първото тримесечие на 2011 вместо през последното на 2010 г. Във Великобритания основният лихвен процент вероятно ще бъде увеличен през второто или третото тримесечие на 2010, докато в Япония се очаква да остане непроменен през цялата 2010.

От Citi очакват през 2010 възвръщаемостта от рисковите активи да не бъде толкова голяма, колкото през последните няколко тримесечия. Въпреки това стратезите на банката смятат, че при подобряващите се икономически изгледи, силните корпоративни печалби и затягането на политиката на централните банки, рисковите активи ще се представят по-добре, отколкото държавните ценни книжа през следващите две тримесечия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:04 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още