fallback

МВФ: Банките вероятно още крият половината си загуби

Доминик Строс-Кан смята, че в балансите на европейските банки стоят скрити повече загуби, отколкото при щатските

16:49 | 25.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Половината от загубите, които банките са претърпели заради финансовата криза, вероятно все още стоят скрити в техните баланси. Това се отнася в по-голяма степен за Европа, отколкото за САЩ, смята ръководителят на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан.

По отношение на еврото пък специалистът смята, че то може би е твърде силно, става ясно от интервю за френския вестник Le Figaro. Самите европейци пък били онези, които се оплакват най-силно от високата стойност на своята валута.

„Позицията на МВФ е, че еврото вероятно е твърде силно, но е много трудно да се определи категоричен начин за оценка на нивото, на което валутите биха били балансирани“

“Все още има някои съществени загуби, които не са обявени“, казва Строс-Кан в отговор на въпрос за банките, според откъси от интервюто, които бяха разпространени до медиите преди публикацията му. „Възможно е 50 на сто от загубите на банките все още да са скрити в техните баланси. Тази пропорция е по-голяма в Европа, отколкото в САЩ“, посочва шефът на МВФ.

Според Строс-Кан в днешни дни една държава може да се превърне във водеща икономическа сила само ако притежава два основни фактора – голямо население и технологичен напредък.

„Разширяващата се Европа има голямо население, около 500 млн. души, но на технологичния фронт нещата не са се подобрили много след въвеждането на Лисабонската стратегия през 2002 година“, посочи Строс-Кан, визирайки политиката на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:00 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още