fallback

Финансовият министър на Русия обяви „прегряване“ на борсовия пазар

В рамките на следващите две години държавата ще продаде дела си във VTB с поне 67% печалба

16:08 | 25.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Руският финансов министър Алексей Кудрин обяви, че фондовата борса в страната започва „да прегрява“. Това е следствие от огромните краткосрочни спекулативни потоци, които се вливат на капиталовия пазар в Русия.

По време на конференция в Москва Кудрин е посочил, че трябва да се внимава с инвестициите в настоящия момент, предава Bloomberg. От началото на годината основният борсов индекс в Русия – RTS, се е повишил със 128%.

Миналата година руският пазар записа един от най-големите спадове от всички борси по света. Тази година обаче, заедно с вдигането на цената на петрола, към страната се насочват колосални парични потоци. Това води до поскъпване на рублата и голям ръст на борсовите индекси.

Също днес Кудри обяви, че Русия ще продаде дела си в банката VTB в рамките на следващите две години, като ще се преследва печалба от поне 67 на сто.

VTB е най-големият кредитор в Русия, като държавата придоби 85,5 на сто от капитала му през последната година. Инвестицията на държавата се оценява на около 180 млрд. рубли, а заложената като цел печалба е 250-300 млрд. рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:27 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още