fallback

Merrill Lynch прогнозира 5% ръст на БВП на Русия за 2010 г.

Съгласно последните прогнози бюджетният дефицит на Русия за следващата година ще бъде 4,3%

11:41 | 25.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Bank of America-Merrill Lynch повиши прогнозата си ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия за 2010 г. от 3,9% на 5%, се казва в анализ, цитиран от РИА Новости. Повишението на прогнозата се основава главно на очакванията за повишението през 2010/11 г. на средните цени на петрола сорт Брент до 85 долара за барел при предишни предвиждания за 75 долара за барел.

„Повишение на цените на петрола средно с 10% води до ускоряване на ръста на БВП на Русия с 1 процентен пункт“, смятат анализаторите от Merrill Lynch. Те са изчислили, че допълнителни 10 долара за барел към цената на петрола ще донесат на Русия още 26 млрд. долара приходи, което ще се отрази положително на платежния баланс на страната. По този начин положителното търговско салдо на страната през 2010 г. ще възлиза на 4,1% от размера на БВП (при предишна прогноза от 2,6%).

Съгласно последните прогнози на Merrill Lynch бюджетният дефицит на Русия за следващата година ще бъде 4,3% (при предишна прогноза от 5%). От банката коментират, че натрупаните средства в т.нар. Резервен фонд и вътрешните заеми ще бъдат достатъчни за покриване на бюджетния дефицит, но през 2011 г. вероятно Русия ще трябва да заеме средства отвън.

Потребителското търсене в Русия продължава да е на ниско ниво, но подобна ситуация е нормална за настоящата фаза на икономическата криза, се казва в анализа на банката.

От Merrill Lynch предвиждат скоро безработицата в Русия да започне да намалява, като същевременно има ръст на реалните доходи на работещото население с 2%, а на пенсиите – с 40%. От финансовата институция уточняват, че ръстът на заплатите в частния сектор е под въпрос, но благодарение на относително ниската инфлация (средно 8% за последната година) и заетите в частните компании ще могат да разчитат на, макар и незначителен, ръст на доходите си.

Очакванията на финансовите анализатори от банката са за стабилен курс на рублата, като към края на 2010 г. той ще е 26,6 рубли за долар при 30 рубли за долар в края на тази година. За сравнение, тази сутрин на валутната борса ММВБ един долар струваше 28,75 рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:18 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още