fallback

Проблемните банки в САЩ станаха 552 през третото тримесечие

Федералната корпорация за застраховане на депозитите е излязла на червено за първи път от 1991 г. досега

10:22 | 25.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Въпреки големия брой фалирали банки в САЩ през тази година, броят на финансовите институции, които все още са застрашени от банкрут, продължава да расте главоломно. Той е скочил до рекордните 552 „проблемни банки“ през третото тримесечие, което е най-високото ниво от края на 1993 г., когато в списъка с проблемни банки са били включени 575 институции.

В резултат на масовите банкови фалити през тази година Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) е излязла на червено за първи път от 1991 г. досега, предаде CNN. FDIC е правителствена агенция, създадена, за да възстановява депозитите на фирми и граждани до сумата от 250 хил. долара, в случай че дадена банка, която е член на FDIC, фалира.

Към края на третото тримесечие FDIC има недостиг от 8,2 млрд. долара, което означава, че банковите фалити са коствали повече от предварително заделените средства. Освен това FDIC е заделила още 21,7 млрд. долара за бъдещи банкови фалити.

Председателят на FDIC Шейла Беър, заяви, че оттук нататък съдбата на банките зависи от устойчивото възстановяване на щатската икономика. Тя си спечели симпатиите на правителството и на американците с успешния начин, по който FDIC надзирава банковата индустрия през този изключително труден период. От началото на годината 142 банки в САЩ са фалирали.

Банките, които влизат в списъка на корпорацията по депозитно застраховане, се считат за най-застрашени от фалит заради трудностите, които изпитват със своите финансови средства, операции или мениджмънт. Историческите данни обаче показват, че само 13% от всички финансовите компании, които са били „проблемни“, действително са стигнали до банкрут.

Имената на банките, които влизат в списъка на FDIC, не се оповестяват публично, за да не навреди това на тяхната репутация и да не създаде паника сред клиентите им. Докладът на FDCI показва само, че общата сума на активите, които се контролират от проблемните банки, възлиза на 345,9 млрд. долара през третото тримесечие в сравнение с 299,8 млрд. долара през предходното.

Банковата индустрия на САЩ се състои от около 8100 компании, които заедно са реализирали печалба от 2,8 млрд. долара през третото тримесечие. За сравнение съвкупният финансов резултат на всички банки в САЩ през второто тримесечие възлезе на загуба от 4,3 млрд. долара. Освен това банките са заделили около 62,5 млрд. долара за бъдещи загуби през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:57 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още