fallback

Поведението на Индия изведе златото до нов рекорд

Местен индийски вестник обяви, „че страната е готова да купи още злато“ от Международния валутен фонд

09:05 | 25.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Златото удари поредният си рекорд тази сутрин, след като трейдърите бяха повлияни от новината, че Индия „е готова да купи още злато“ от Международния валутен фонд. Това бе съобщено от местен вестник и незабавно доведе до масирани покупки на метала.

Индия вече закупи 200 метрични тона злато от МВФ на цена над 1 000 долара, което доведе до сериозно рали на цената на метала. След новината за сделката златото постави поредица от рекорди, като вече започнаха да се появяват прогнози, че суровината ще достигне цени от порядъка на 1 200 – 1 500 долара за тройунция.

МВФ разполага с още около 200 метрични тона злато, които са на разположение за продажба. За момента е обявено, че планове за изкупуване на това количество се обмислят от Китай, Тайван и Южна Корея.

Тази сутрин златото с незабавна доставка постигна исторически връх от 1 177,40 долара за тройунция. Златото с доставка през февтуари също достигна нов рекорд, поскъпвайки до 1 178,40 долара за тройунция.

От началото на годината златото е поскъпнало с 34 на сто и е на път да постигне девета поредна година на ръст. Основната причина за това е изкупуване на метала е стремежът на централните банки, пенсионните фондове и много индивидуални играчи да преструктурират портфейлите си така, че да могат да бъдат защитени от евентуална инфлация и обезценяване на долара.

Самият долар пък се е обезценил с близо 8 на сто тази година заради огромното количество средства, които американските власти изляха на пазарите в борбата си в кризата.

Още по темата: 

Къде е златото

Треска за злато: Как да се включим на пазара

Какво може да спре златната треска?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:40 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още