fallback

Прогнозират „захарна криза“ през 2010 г.

Производството на захар през следващата година няма да може изцяло да задоволи търсеното в световен мащаб, дори цените да растат

17:30 | 24.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

“Захарна криза“ заплашва световната икономика през първото полугодие на 2010 г., прогнозира Джонатан Кингсман, управляващ директор на брокерската компания Kingsman SA на конференция по въпросите на пазарите на захар.

Според разчетите на компанията производството на захар през следващата година няма да може изцяло да задоволи търсеното в световен мащаб. По думите на Кингсман, цитирани от Bloomberg, ситуацията със захарта може да се влоши, като единственият вариант за решение на проблема е намаляване на потреблението като цяло.

Директорът на брокерската компания смята, че „няма значение колко ще се повиши цената на захарта през следващата година, защото това няма да набави по-големи количества от този продукт“.

Захарта на големите международни борси с известни колебания поскъпва постепенно от средата на годината. В края на миналата седмица котировките на захарта на борсата в Лондон, която в голяма степен е определяща за цените на този продукт на едро в Европа, стигнаха 609 долара/т.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:41 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още