fallback

Южна Африка се отърва от рецесията

Най-голямата икономика в Африка е нараснала с 0,9 на сто на тримесечна база

14:58 | 24.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Южна Африка излезе от рецесията през третото тримесечие на годината. Това се случва след ръст от 0,9 на сто за периода юли-септември, приравнен към годишна база*.

Така най-голямата икономика в Африка е постигнала първото си тримесечие с положителен ръст за последните три тримесечия. В резултат на това е сложен край на първата в страната рецесия от 1992 година досега, пише ВВС.

За растежа най-силно е допринесъл производствения сектор, показват данните на националната статистика. Той е нараснал със 7,6 на сто на тримесечна база. При строителството пък се наблюдава ръст от 6,1 на сто.

Положително влияние върху строителството има предстоящото догодина в страната Световно първенство по футбол. Именно заради него сега въври усилено изграждане и ремонтиране на инфраструктура, строеж на стадиони и помощни съоръжения.

*Приравняването към годишна база показва какъв икономически ръст би могла да отчете икономиката, ако резултатът от последния отчетен период се запази до края на годината

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:00 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още