fallback

Kraft Foods се готви за затварянето на завода в Брашов

Местна компания, бивш доставчки на услуги на Kraft, е осигурила работа за част от съкратените служители

14:53 | 24.11.09 г.

Фабриката на Kraft Foods в румънския град Брашов е спряла производство в края на миналата седмица, като американската компания е обявила, че още 220 служители в Румъния ще бъдат освободени от януари 2010 г., съобщава Ziarul Financiar.

По-голямата част от производствените линии са преместени в България, където се произвежда и най-силната марка на компанията в Румъния – шоколадите Poiana, допълва изданието.

Решението на Kraft да затвори фабриката в Брашов, което беше обявено в края на 2008 г., доведе до съкращаването на 440 служители. 67 от тях са си намерили работа в румънския производител Rap Confectionery в Брашов, бивш доставчик на услуги на Kraft, който е наел производствена линия от американската компания.

Rap Confectionery е собственост на бизнесмена Раду Попея и към момента работи във фабриката на Kraft Foods в Брашов, но компанията може да отвори собствена производствена база през 2010. Към момента Rap произвежда единствено марки на Kraft - Smash и Chokotoff.

„На 220-те служители, които няма да работят за Kraft Foods от януари, ще им бъдат предложени същите обезщетения като раздадените на другите служители“, обяснява Дойна Каваш, мениджър „Корпоративни връзки“ на Kraft Foods Romania. От компанията не разкриват разходите за преструктурирането.

През септември от Kraft Foods България обявиха, че разширяват фабриката си за шоколади и бонбони у нас в Своге с инвестиция на стойност 40 млн. лева, като целта е компанията да може да изнася свои изделия в съседните на България страни, особено в Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:53 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още