fallback

Банковият сектор донесе силен спад на азиатските борси

Японските и китайските финансови компании понесоха силни загуби поради опасенията за тяхната капиталова адекватност

11:52 | 24.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Банковият сектор в Япония и Китай донесе силни понижения на индексите в азиатския и тихоокеанския регион днес. Причина за това станаха притесненията, че регулаторните органи в двете азиатски страни ще увеличат своите изисквания за капиталовата адекватност на финансовите компании. Доларът и йената поскъпват, след като инвеститорите се насочиха към по-нискорискови и ликвидни активи.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, губи 0,9% до 116,67 пункта. Пазарната оценка на акциите в борсовия измерител е 1,5 пъти по-висока от тяхната счетоводна стойност, което е най-високото ниво от септември 2008 г. Финансовите компании станаха най-губещата група в MSCI Asia Pacific днес.

Най-болезнен бе спадът на борсата в Китай, където основният индекс Shanghai Composite се понижи с 3,5% до 3223,5 пункта, което е най-големият му еднодневен спад за последните три месеца. Причина за това стана новината, че петте най-големи банки в Китай планират да увеличат своя основен капитал, след като отпуснаха нови заеми за рекордна стойност през тази година.

Японският Nikkei 225 потъна с 1% до 9401,6 пункта, като записа най-продължителната си негативна серия от юли насам, по данни на Bloomberg. Големите представители на банковия сектор на Япония станаха обект на засилени разпродажби, след като рейтинговата агенция Standard & Poor’s ги нареди сред банките с най-нисък коефициент на капиталова адекватност в началото на тази седмица.

Финансовият министър на Япония Хирохиса Фуджи намекна днес, че паричната политика на Японската централна банка има основна роля за борбата с дефлацията в страната и поради това мерките трябва да бъдат по-активни. По този начин правителството дава сигнал на ЯЦБ, че трябва да увеличи паричната маса в обращение чрез допълнителни покупки на държавни и корпоративни ценни книжа.

На борсата в Хонконг Hang Seng се понижи с 1,5% до 22 423,1 пункта, а в Южна Корея Kospi отстъпи с 0,8% до 1606,4 пункта. Австралийският индекс S&P/ASX 200 се понижи с 0,7% до 4685 пункта, въпреки че индексът на водещите индикатори на Conference Board нарасна за четвърти месец през септември. Икономическият барометър се увеличи с 0,3% спрямо август, когато нарасна с 1,5 на сто.

Доларът и йената поскъпват срещу всички останали 17 основни валути днес. Спекулациите, че централните банки в азиатския регион ще предпочетат да оставят основните си лихвени проценти ниски за по-продължителен период, за да спрат поскъпването на местните валути и да окажат подкрепа на местните износители, понижиха най-силно курса на филипинското песо и индийската рупия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:33 | 24.11.09 г.
fallback
Още от Свят виж още