fallback

Щатското правителство се финансира при рекордно ниска лихва

Финансовото министерство продаде двугодишни ДЦК за 44 млрд. долара при рекордно ниската доходност от 0,802%

09:40 | 24.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Министерството на финансите на САЩ продаде двугодишни държавни ценни книжа за 44 млрд. долара при рекордно ниската доходност от 0,802%, предаде Bloomberg. Това показва, че инвеститорите продължават да търсят активно сигурността на по-краткосрочните американски държавни ценни книжа, което е характерно за периоди на икономическа несигурност.

Причина за силния интерес към щатските държавни облигации се дължи отчасти на тревогите, че силното рали при по-рисковите класове активи през тази година е изпреварило реалното възстановяване на икономиката. Освен това Федералният резерв на САЩ сигнализира, че основната лихва в страната ще остане близо до нула за продължителен период от време.

Според анализатори основният лихвен процент в САЩ ще остане на ниво от 0,25% поне до третото тримесечие на следващата година. Така, към края на 2010 г., единствено лихвата в Япония ще бъде по-ниска от тази в САЩ сред всички развити икономики. Миналата седмица доходността по тримесечните американски държавни ценни книжа (ДЦК) стана отрицателна.

Към момента първичните дилъри на американски ДЦК са общо 18 банки и инвестиционни компании. Тяхното участие в аукционите на правителството и на Федералния резерв им донесе рекордни печалби през второто тримесечие. Например финансовият гигант Goldman Sachs е реализирал 6,8 млрд. долара печалба от търговия с ДЦК през второто тримесечие.

Последният аукцион на двугодишни ДЦК за 44 млрд. долара, състоял се в края на октомври, отчете доходност от 1,02%. Съотношението между стойността на подадените поръчки и тази на предложените ДЦК възлиза на 3,16, Това означава, че поради големия интерес, подадените поръчки надвишават над три пъти стойността на предложените държавни ДЦК.

За първи път през последните седем десетилетия краткосрочните ДЦК в САЩ не носят почти никакъв доход, докато акциите на щатските борси продължават да поскъпват. Това за последно се е случило през 1938 г., когато широкият борсов индекс S&P 500 се е повишил с 25%, въпреки че доходността на държавните ДЦК е намаляла до 0,05% спрямо 0,45%.

През 1939 г. обаче на щатските борси започва спад, който продължава три години и понижава S&P 500 с 34%, след като Федералният резерв вдига прекалено рано основната лихва, за да предотврати появата на инфлация, която така и не се материализира.

Именно високата безработица и несигурните перспективи пред икономиката карат инвеститорите да финансират американското правителство при нищожни лихвени проценти. По този начин американското правителство продаде в началото на седмицата и шестмесечни ДЦК за 31 млрд. долара и доходност от 0,14% и тримесечни ДЦК за 30 млрд. долара и доходност от 0,04%.

Това са най-ниските лихвени нива от 22 декември миналата година – седмица, след като Федералният резерв смъкна основната лихва в САЩ до рекордно ниските 0,25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:08 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още