fallback

Поскъпването на металите повиши азиатските индекси

Hang Seng напредва с над 1% благодарение на доброто представяне на компаниите от банковия и застрахователния сектор

11:47 | 23.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион започнаха седмицата с повишения, след като поскъпването на металите и петрола подкрепи компаниите от добивния и енергийния сектор. Пазарът на ценни книжа в Япония бе затворен днес поради честването на Деня на благодарността.

Регионалният индекс MSCI Asia-Pacific Excluding Japan, който следи фондовите борси в девет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, добавя 1% до 411,53 пункта. Книжата на компаниите от всички десет индустриални групи, включени в индекса, се търгуват с повишение, предаде Bloomberg.

MSCI Asia-Pacific Excluding Japan е нараснал с 66% от началото на тази година и е на път да отбележи най-силния си годишен ръст от 1993 г. досега, след като през миналата година записа рекорден спад. Добивните компании в индекса поскъпнаха най-много след поредния ценови рекорд на златото.

На борсата в Хонконг Hang Seng нарасна с 1,4% до 22 771 пункта благодарение на доброто представяне на банковия и застрахователния сектор. Днешното повишение на Hang Seng е първото за последните пет дни. Основният китайски индекс Shanghai Composite се повиши с 0,9% до 3339 пункта, след като правителството намекна, че ще запази сегашната си политика за насърчаване на икономиката.

Австралийският S&P/ASX 200 добави 0,7% до 4717 пункта, след като продажбите на нови автомобили се увеличиха за трети пореден месец през октомври, като отчетоха ръст от 3,7% спрямо септември. В Нова Зеландия NZX 50 остана почти без промяна на ниво от 3113 пункта, след като индексът на потребителското доверие се понижи за първи път за последните пет месеца през ноември.

На борсата в Южна Корея Kospi се понижи с 0,1% до 1619,1 пункта. Сред най-губещите компании днес се нареди най-голямата южнокорейска компания за морски транспорт Hanjin Shipping Co. Причина за това даде понижението на индекса Baltic Dry, който следи таксите за превоз на различни стоки. Днес Baltic Dry прекъсна своето 16-дневно рали, което повиши стойността му с 56% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:27 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още