fallback

4,8 трлн. долара лихва върху дълга на САЩ ще се натрупа до 10 години

Епичната задлъжнялост може да вкара САЩ в омагьосан кръг

11:08 | 23.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Лихвата, която американците ще трябва да платят, за да може държавата им да работи през следващото десетилетие, ще достигне нечувани нива. Над половината от дълга от 9 трлн. долара, който страната ще натрупа през следващото десетилетие, ще бъде под формата на лихвени плащания, като точната сума е 4,8 трлн. долара, пише CNN.

Само през 2015 г. дължимите лихви по американския дълг се оценяват на 533 млрд. щатски долара. Това се равнява на една трета от очакваните за тази година постъпления от федерални данъци, предупреждава Чарлз Кьонигсберг, който е главен съветник в групата Concord Coalition, която следи дефицита на САЩ.

Малко успокоение носи фактът, че чрез дълговите книжа за рекордни суми, емитирани напоследък, са финансирани държавните програми за насърчаване на икономиката и заетостта в САЩ. Освен това тези парични ресурси са заети при много ниски лихвени проценти. Но увеличение на лихвените проценти над тези, които САЩ плаща в момента по своя дълг, би било изключително опасно.

В момента, в който кризата отшуми, компаниите от частния сектор отново ще започнат да се конкурират с правителството за наличния капитал. Това ще доведе до ръст на лихвените проценти, а оттам и на лихвените плащания. Кьонигсберг предупреждава, че дори и малко увеличение на лихвите води до голям ръст на лихвените плащания, когато размерът на дълга е толкова голям.

От бюджетния офис към Конгреса, които са направили прогнозата за лихвените плащания от 4,8 трлн. долара, са включили в тази сума известно увеличение на лихвените проценти. Но винаги има възможност тези оценки да се окажат твърде консервативни и тогава се получава омагьосан кръг, в който лихвите по стария дълг трябва да се плащат с привличането на нови заеми.

САЩ са силно зависими от намирането на заемни средства, с които да финансират планираните цели за следващите години, включително и здравната реформа. Колкото повече расте дългът обаче, толкова по-голям лихвен процент ще искат кредиторите, за да финансират разходите на правителството. Това ще направи икономиката още по-уязвима от криза на финансовите пазари.

Според правителството около 40% от държавният дълг ще трябва да се рефинансира през следващата година. Ако лихвените проценти останат ниски, дългът ще може да се рефинансира при същите или дори по-ниски лихвени ставки. Това обаче няма да продължи вечно. Ето защо правителството трябва да увеличи средния матуритет на новите емисии дългови книжа.

По този начин лихвените проценти по дълга, който трябва да се рефинансира през следващите няколко години, ще бъдат „заключени“ на по-ниски нива за по-продължителен период от време. Освен това администрацията на Обама планира да създаде план за намаляване на държавния дефицит, който трябва да ограничи размера му до около 3% от брутния вътрешен продукт.

За сравнение планираните към момента нива на бюджетния дефицит са от 4 до 5% от БВП. За тази цел обаче правителството ще трябва да предприеме и редица непопулярни мерки като увеличение на данъците и съкращаване на държавните разходи, а това е много трудна за предприемане стъпка точно по средата на мандата на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:27 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още