fallback

Битката за Cadbury набира сила

Очаква се Kraft Foods да подобри офертата си след включването на Hershey, Ferrero и Nestle в спора за британската компания

09:50 | 23.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американската компания Kraft Foods вероятно ще подобри офертата си за придобиване на британския производител на шоколадови изделия Cadbury. Сред вариантите за повишаване на атрактивността на офертата е и повишаване на дела на кешовото плащане за сделката, смятат анализатори.

Причината за това е, че повечето от водещите играчи в сектора за производство на сладкарски изделия в света се включиха в надпреварата за придобиване на британската компания. Миналата седмица стана ясно, че с оферти ще излязат американската компания Hershey, италианската Ferrero и швейцарската Nestle.

Преди около две седмици Kraft Foods отправи предложение към акционерите на Cadbury за 16,8 млрд. долара. То обаче беше определено като „несериозно“, припомня CNBC. Според източник на агенцията с тази оферта само е „сложен старт на процеса“ на преговори с Cadbury.

Към момента Cadbury е вторият по големина производител на сладкарски изделия в света, но ако се стигне до обединение с Kraft, то компанията ще заеме първото място, изпреварвайки Mars-Wrigley.

Позициите на Kraft водят до засилен интерес от страна на останалите основни играчи в сектора. Американската компания Hershey е на път да отправи съвместно предложение заедно с италианската Ferrero, като представители на двете фирми ще се срещнат, за да разговарят в близките дни.

Според някои източници обаче Hershey са готови и сами да отправят оферта на стойност около 17 млрд. долара за придобиването на Cadbury.

В борбата се очаква да се включи и Nestle, макар все още от компанията да остават пасивни. Информацията на CNBC гласи, че швейцарската компания обмисля възможностите си и вероятно ще излезе с предложение за сделка.

За момента от Cadbury остават сравнително пасивни. Компанията обяви, че няма да се водят преговори за цена на акция под 8 британски лири. В съобщение на Cadbury се казва още, че „компанията е фокусирана върху увеличаването на стойността за акционерите като самостоятелен играч, съсредоточен единствено в сладкарския сектор“.

Въпреки това обаче се посочва, че Cadbury „ще разгледа всяка сериозна оферта, отразяваща пълната стойност на компанията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:29 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още