fallback

Петролът пое нагоре, златото стигна нов рекорд

Натискът върху долара продължава, което води до засилен интерес към ключовите суровини

08:35 | 23.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Новата седмица на стоковите пазари започна с пореден рекорд на златото и ръст в цената на петрола. Основна роля за това играе натискът върху американския долар, породен от спекулации, че все повече инвеститори и централни банки ще се насочат към ограничаване на доларовите си активи.

Рано тази сутрин златото с незабавна доставка се движеше с ръст от 1 на сто до рекордните 1 162,22 долара за тройунция. На борсата Comex пък декемврийските фючърси поскъпнаха с над 1,4 на сто и също поставиха рекорд – 1 162,50 долара за тройунция. Така златото вече се движи с ръст от 10 на сто за последния месец.

В същото време нагоре се насочи и цената на петрола. Черното злато поскъпва с 1 на сто до 78,26 долара за барел тази сутрин. На електронната платформа на борсата в Лондон петролът от сорта брент поскъпва с 1,1 на сто до 78,06 долара за барел.

Доларовият индекс, който измерва представянето на американската валута срещу паричните единици на шест основни търговски партньора на САЩ, се понижава с половин процент само в първите няколко часа на новата търговска седмица. Така стойността му е 75,3 пункта.

Спрямо еврото зелените пари се котират по 1,4935 EUR/USD, след като двете валути се разменяха по 1,4860 EUR/USD в петък.

Още по темата: 

Къде е златото

Треска за злато: Как да се включим на пазара

Какво може да спре златната треска?

Къде е петролът?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:38 | 23.11.09 г.
fallback
Още от Свят виж още