fallback

Венецуела пое ръководството в четири банки заради отчетени нередности

Сред забелязаните нарушения е увеличаване на капитала, без да е уточнен произходът на средствата

19:51 | 20.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на Венецуела е поело ръководството на четири частни банки в страната с мотива, че те не отговарят на регулациите в сектора, предаде Business Week.

Финансовият министър на страната Али Родригес е обявил, че правителството се е намесило в управлението на малките банки Canarias, Confederado, Bolivar и ProVivienda (BanPro), след като е установило нередностите.

Четирите банки, които съставят 5,7 на сто от банковия сектор на Венецуела, бяха купени през септември и октомври от група инвеститори, водени от бизнесмена Рикардо Фернандес.

По думите на Родригес сред отчетените нередности е увеличаване на капитала, без да е уточнен произходът на средствата. Когато банките са били продадени, правителството е имало задачата да потвърди източника на финансиране, е пояснил министърът.

Той е подчертал, че банките ще продължат дейността си, докато правителството взима необходимите мерки.

През февруари венецуелските власти временно поеха контрола върху Stanford Bank SA, която се управляваше от финансиста Алън Станфорд, обвинен в измама на стойност 8 млрд. долара. Той бе арестуван от ФБР през юни. Stanford Bank SA беше продадена на търг през май на единствения кандидат – венецуелската Banco Nacional de Credito, за 112 млн. долара.

Правителството се стреми да играе по-голяма роля в банковия сектор, като за целта през май постигна споразумение да закупи Banco de Venezuela от испанската Grupo Santander за близо 1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:21 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още