fallback

Демократите в САЩ предлагат международен данък за големи сделки с акции

Според демократите сделките с акции на стойност над 100 хил. долара трябва да се облагат с данък

12:53 | 20.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Представители на демократическата партия в САЩ предложиха големите сделки с ценни книжа да се облагат с данък, предаде Bloomberg. Предложението може да се реализира на практика, ако подобен данък върху търговията с акции бъде наложен на международно ниво, заяви Нанси Пелоси, която е говорител на Камарата на представителите към Конгреса в САЩ.

Демократите в САЩ обсъждат през последните дни облагането с данък на сделки с акции на стойност над 100 хил. долара. По този начин ще се събират средства за различни програми за насърчаване на икономиката, които да водят до създаването на нови работни места. Пелоси уточни, че идеята е назряла отдавна, но досега не е успяла да получи достатъчно висок приоритет.

Според Пелоси данъкът трябва да стане международно правило, вместо да бъде локален, за да се предотврати изтичането на капитали към райони със статут на данъчен рай. Тя се изказа в подкрепа на програмата на стойност 787 млрд. долара за насърчаване на икономиката, но е на мнение, че трябва да се предприемат още мерки за увеличаването на заетостта.

Американското правителство разработи и програма за стабилизиране на финансовия сектор на стойност 700 млрд. долара. Според демократите част от тези средства могат да се използват за подпомагане на малкия бизнес в САЩ. Вече бе решено част от парите да се използват за капиталови инжекции във взаимоспомагателни каси, които да финансират малките фирми.

Демократите вярват, че облагането с данък на големите сделки с ценни книжа ще ограничи спекулациите с акции, опции, фючърси и дългови инструменти. Така ще се предотврати и вземането на прекалено рискови инвестиционни решения. По-рано този месец обаче финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър не подкрепи идеята за облагане на сделките с акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:48 | 20.11.09 г.
fallback
Още от Свят виж още