fallback

Големите акционери в Goldman Sachs поискаха намаление на бонусите

Инвестиционната банка е заделила почти 17 млрд. долара за бонуси на ръководството в края на годината

10:19 | 20.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Някои от най-големите акционери в американската инвестиционна банка Goldman Sachs са поискали банковият гигант да намали размера на средствата, които са заделени за бонуси в края на годината, за да остане повече печалба за разпределение между инвеститорите. Това предаде Wall Street Journal, цитирайки източници, запознати със ситуацията, които са пожелали да запазят анонимност.

Исканото намаление не е голямо, като акционерите са на мнение, че Goldman Sachs трябва да ги възнагради за възстановяването на добрите си финансови резултати през тази година. Goldman Sachs се сблъска с обществения гняв, след като задели почти 17 млрд. долара за бонуси на ръководството в края на годината, след като преди година получи 10 млрд. долара помощ от данъкоплатците.

Инвестиционната банка реализира солидни печалби през последните две тримесечия, чиято обща стойност надмина 3 млрд. долара. След промените, направени във финансовите отчети на Goldman Sachs, излиза, че средногодишното заплащане на един служител възлиза на 717 хил. долара годишно. От банката обаче не са пожелали да коментират новината извън редовното работно време в САЩ.

Според ръководството на Goldman Sachs акционерите на банката винаги са били по-загрижени от абсолютната възвръщаемост на собствения капитал и растежът на счетоводната стойност на една акция, а не толкова от размера на печалбата, която се е разпределяла между тях. Акциите на банката поевтиняха с 2,3% до 172,83 долара в края на вчерашната сесия на Нюйоркската фондова борса.

По-рано тази седмица изпълнителният директор на Goldman Sachs Лойд Бленкфейн се извини за ролята, която банката е изиграла за възникването на финансовата криза. За да подобри своя имидж, финансовата група ще се присъедини към кампанията на известния милиардер Уорън Бъфет за оказване на помощ за 500 млн. долара на около 10 хил. малки предприятия САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:54 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още