fallback

Wall Street отчита сериозен спад на индексите

Nasdaq Composite губи 1,9% от стойността си, разпродажбите засегнаха най-много технологичните и добивните компании

20:55 | 19.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Днешната сесия на Wall Street започна със значителни понижения на основните борсови индекси, които задълбочиха спадовете им от вчера. Притесненията за възстановяването на световната икономика отново изплуваха на повърхността, въпреки че Организацията за икономическо сътрудничество и развитие удвои прогнозите си за икономическия растеж на 30-те най-развити страни през 2010 г.

Преди началото на сесията стана ясно, че първоначалната безработица в САЩ е на най-ниското си ниво от началото на януари. Това, както и добрите данни за индекса на водещите индикатори, не успяха да окуражат инвеститорите. Икономическият барометър се увеличи за седми месец и загатва за растеж на икономическата активност в САЩ през първата половина на следващата година.

Dow Jones IA, който включва 30-те най-големи и активно търгувани дружества, се понижава с 1,2% до 10 299,49 пункта около два часа преди края търговията. По-широкият S&P 500 отстъпва с 1,6% до 1 092,21 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, губи цели 1,9% до 2 152,39 пункта. Разпродажбите засегнаха най-силно технологичните и добивните компании.

Днес стана ясно, че американската инвестиционна банка JPMorgan е на път да придобие изцяло британската брокерска компания Cazenove. JPMorgan ще купи останалите 50% от капитала на Cazenove срещу сумата от 1 млрд. лири. Акциите на банковия гигант, който от 1991 г. участва в индекса Dow Jones IA, поевтиняват с 2,15% до 42,45 долара на Нюйоркската фондова борса.

Доларът поскъпва с повече от половин процент спрямо еврото и британската лира, след като Федералният резерв заяви, че следи отблизо неговата обезценка през последните месеци. Цената на петрола се понижава с 2,5% до 77,58 долара за барел. В началото на тази седмица индексите в САЩ и Европа се повишиха до най-високите си нива за последните 13 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:44 | 19.11.09 г.
fallback
Още от Свят виж още