fallback

Трети пореден спад на азиатските борси

Японската борса се открои с най-силни спадове поради новините за планираните от ключови компании вторични предлагания на акции

11:27 | 19.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Днешната сесия донесе понижения на повечето борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион, в резултат на което регионалният индекс MSCI Asia Pacific остана на отрицателна територия за трети пореден ден, предаде Bloomberg.

Новините за планираните продажби на нови акции от редица големи японски компании засилиха притесненията на инвеститорите за разводняване на техния акционерен капитал и превърнаха Topix в най-губещия борсов индекс в региона.

Широкият индекс се понижи с 1,5% до 837,7 пункта, а Nikkei 225 отстъпи с 1,3% до 9549,5 пункта. Днес стана ясно, че индексът на бизнес активността в Япония се е понижил с 0,6% през септември, което е първият му спад от март насам.

Книжата на японския финансов гигант Mitsubishi UFJ Financial и на компанията за инвестиции в недвижимо имущество Nomura Real Estate Residential Fund поевтиняха силно, след като те подадоха молба за продажба на нови акции.

Mitsubishi UFJ планира да продаде акции за 1 трлн. йени (11,2 млрд. долара) чрез най-голямото вторично публично предлагане в историята на токийската борса. Nomura Real Estate ще продаде нови акции за 11,5 млрд. йени (129 млн. долара).

MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, се понижава с 0,9% до 117,55 пункта. Борсовият измерител е нараснал с 67% от петгодишното си дъно от 9 март тази година.

В Сингапур основният индекс Straits Times добавя 0,8% до 2765,7 пункта, след като правителството прогнозира по-висок икономически растеж от 3-5% през 2010 г. То ще прекрати постепенно програмите си за подкрепа на икономиката.

Днес стана ясно, че икономиката на Сингапур е нараснала с 14,2% спрямо третото тримесечие на 2008 г., след като през второто тримесечие отчете ръст от 14,9% на годишна база. Брутният вътрешен продукт нараства с 0,8% на тримесечна база.

В Хонконг Hang Seng отстъпи за трета поредна сесия, като изгуби 0,9% до 22 643,2 пункта. Китайският Shanghai Composite обаче се повиши с 0,5% до най-високото си ниво за последните три месеца благодарение на енергийните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:53 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още