fallback

Криза ли? Печалбите на Wall Street са на път към рекорди

Печалбата на четирите големи банки в Манхатън вероятно ще надхвърли тази от 2007 година, когато бе пикът на кредитния балон

08:52 | 19.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Преди десет месеца американският президент Барак Обама посочи, че компаниите от Wall Street отново ще започнат да постигат печалби и да плащат бонуси. „Това обаче няма да се случи в този момент”, категоричен бе Обама.

Изглежда обаче президентът на САЩ е бил в дълбоко заблуждение и моментът Wall Street да се върне към рентабилност е точно сега. В доклад на ревизора от Ню Йорк Томас ДиНаполи, публикуван вчера и цитиран от CNBC, се казва, че печалбите на Wall Street са на път да надхвърлят рекорда, поставен преди три години в пика на кредитния балон.

Документът гласи, че четирите инвестиционни гиганта на Манхатън – Goldman Sachs, Merrill Lynch, Morgan Stanley и инвестиционното поделение на JPMorgan Chase са постигнали печалба от 22,5 млрд. долара за първите девет месеца на годината. За същия период на миналата година те изгубиха общо 40,3 млрд. долара, основната заслуга за което бе на Merrill.

“Икономиката се подобрява бавно, но Wall Street се възстановява много по-бързо, отколкото някой си е представял”, посочва в доклада си ДиНаполи.

Нетният доход на четирите компании, в който не се отчитат разходите за лихви, е достигнал рекорд от 57,7 млрд. долара през второто тримесечие. Макар общите приходи на въпросните организации да са били доста по-високи през предходните тримесечия, банките са извлекли ползи от спада в лихвените плащания.

Те са били едва 5 млрд. долара през второто тримесечие, след като през последното тримесечие на 2007 година стойността им е била впечатляващите 76,3 млрд. долара.

Голяма част от печалбите се дължат на еднократни ефекти от продажба на собствени акции на банките. Заради близките до нула лихвени проценти банките са набрали значителни количества парични средства, които са вложили за собствена сметка на пазарите на ценни книжа, се казва в документа.

Въпросните банки, които са членове на борсата в Ню Йорк, са постигнали печалба от 35,7 млрд. долара от брокерските си операции за собствена и чужда сметка за първите шест месеца на годината. Това е много над предходния рекорд от 8,9 млрд. долара, отчетен през 2000 година.

Всичко това допринася за увеличаване на възможностите за стимулиране на служителите. Шест от най-големите американски банки са заделили цели 112 млрд. долара за заплати и бонуси през първите девет месеца на годината. Това са Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley и Wells Fargo.

В случай че печалбите запазят впечатляващите си нива, то бонусите биха могли да надхвърлят сумата от 162 млрд. долара, изплатена през 2007 година, се казва в документа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:03 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още